Reasoning – 9

Reasoning – 9

In the following questions a statement is given followed by three conclusions. Read them carefully and then answer:
(A) If the conclusion follows from the given statement
(B) If the conclusion contradicts the given statement
(C) If the conclusion neither follows from nor contradicts the given statement.

1. Statement: Boys are illogical.
Conclusions: Nobody is despised who can manage a dog.
Illogical persons are despised.
Therefore boys cannot manage dogs.
Ans: (A)

2. Statement: My plates are the only things I have that are made of glass.
Conclusions: I find all your presents very useful.
None of my plates are of the slightest use.
Therefore, your presents to me are made of glass.
Ans: (C)

3. Statement: Everyone who is sane can do logic.
Conclusions: No lunatics are fit to serve on the jury.
None of your sons can do logic.
Therefore, none of your sons are fit to serve on a jury.
Ans: (A)

4. Statement: No experienced engineer is incompetent.
Conclusion: Ram is always blundering.
No competent person is always blundering.
Therefore, Ram is not an engineer.
Ans: (C)

5. Statement: No one is taken in ‘The Times’ unless he is well educated.
Conclusion: No hodgepogs can read.
Those who cannot read are not well educated
Therefore, all hodgepogs are taken in ‘The Times’
Ans: (B)

The following four statements are about the composition of participants in five different get together.

(A) The number of male participants is the same as the number of female participants but is not quite so large as the number of child participants.
(B) The number of male participants is larger than both the number of female and child participants.
(C) The number of child participants is larger than the number of male participants which is larger than the number of female participants.
(D) The number of female participants is the same as the number of male participants, but the number of child participants is less than the number of female participants.
The following questions in the form of statements that is logically equivalent to one and only of the above four statements marked (A), (B), (C) and (D). For each question select which of the above is its logical equivalent.

6. The number of female participants is the same as the number of male participants but is not so small as the number child participants.
Ans: (D)

7. The number of female participants is less than the number of male participants which is not as large as the number of child participants.
Ans: (C)

8. The numbers of male and female participants are both less than the number of child participants and the former two numbers are same.
Ans: (A)

9. The number of female participants is less than that of male participants which is larger than that of child participants.
Ans: (B)

10. The number of male participants is larger than that of the child participants and is equal to the number of female participants.
Ans: (D)

Read the following information and then answer the questions that follow:
X, Y, Z and W, are four friends who do not mind exchanging items.
X had two chess boards each costing Rs 500 and a record player.
Z originally had a cycle and a Walkman.
Each cricket bat costs Rs 700.
Both W and Z got a cricket bat from Y.
X gave his record player costing Rs 2000 to Y.
Z got a camera costing Rs 1500 from W
The cycle Z had costs Rs 1000 and the Walkman Rs 700.
Y had three cricket bats at the beginning and W had two cameras total cost of which is Rs 5000.
X gave one of his chess board to Z and took Z’s cycle.
Z gave his Walkman to W.

11. Total cost of materials that Z had at the beginning was:
(a) Rs 1700 (b) Rs 2100 (c) Rs 3000 (d) Rs 5000.
Ans: (a)

12. At the beginning who had the costliest items?
(a) X (b) Z (c) Y (d) W
Ans: (d)

13. After exchange of items, Y had
(a) One cricket bat
(b) One record player
(c) One cricket bat and one record player
(d) One record player and one camera
Ans: (c)

14. After exchange of items who had the items total cost of which is Rs 1500?
(a) X (b) Y (c) Z (d) W
Ans: (a)

15. Who made profits after exchange of items?
(a) X and Y (b) Y and Z (c) Z and W (d) W and X
Ans: (b)

16. Who have no cricket bat at the end of exchange of items?
(a) X (b) Y (c) Z (d) W
Ans: (a)

17. In the process of exchange of items, Y received an item from whom?
(a) X (b) Z (c) W (d) none
Ans: (a)

18. At the end of exchange of items, W had in his possession
(a) One cricket bat and one Walkman
(b) One cricket bat and one camera
(c) One camera and one Walkman
(d) One camera, one Walkman and one cricket bat
Ans: (d)

19. Who incurred maximum loss after the exchange of items?
(a) X (b) Y (c) Z (d) W
Ans: (a)

20. After completion of exchange of items , X had with him an item which no one else had. What is the item?
(a) Walkman
(b) Cycle
(c) Record Player
(d) Chess Board
Ans: (b)

Reasoning – Decision Making

Reasoning – Decision Making

The following are the criteria for registration to a Training Workshop. The participant must:
(i) Be more than 30 years of age.
(ii) Be a graduate with 60% marks.
(iii) Have at least four years of experience of working in industry.
(iv) Be sponsored by his/her employer for the workshop.
(v) Have sent one paper for presentation in the workshop.

However, if a person fulfils all other criteria except for:
(a) (iii) above – should be registered as a Trainee participant.
(b) (ii) above – regarding percentage of marks but is a Post-Graduate should be registered
(c) (i) above – should be referred to the workshop coordinator.

Based on these criteria and the information provided in each case, make the decision regarding registration for the workshop. Do not assume anything and if the information provided is not adequate to take a decision – the answer would be data inadequate. Study each case and give answer:

(A) If to be registered
(B) If to be registered as a Trainee participant
(C) If to be referred to the Workshop Coordinator
(D) If data inadequate
(E) If NOT to be registered.

1. 31 years old Kavita Sinha has 66% marks in her post – graduation. She has two years of experience of industry and has been sponsored by her employer. She has also submitted the paper.

2. 31 years old Anjanee Konar is a Post – Graduate in Economics. She has been sponsored by her employer and has submitted the paper. She has been working in the industry for ten years.

3. Mohan Dule has been working in the industry for the last six years. He informed he will not be submitting the paper. He has been sponsored by his employer. He is 29 years old and has got 64% marks in graduation.

4. Vijay Madhav is 32 years old and has been working in the industry for the last seven years. He has been sponsored by his employer and has sent the paper.

5. Ram Vilavan is a graduate with 60% marks and has three years’ experience in the industry. He is 31 years old and has submitted the paper.

6. Dipen Shah is a post-graduate with 5 years’ experience in the industry. He is 38 years old and has been sponsored by his employer. He will not present the paper in the workshop.

7. Ashok Dongre is 35 years old and has submitted the paper. He has 3 years’ experience in the industry and has been sponsored by his employer. He scored 59% marks in graduation.

8. Vinay Kelkar has been sponsored by his employer. He is 36 years old and will not be presenting the paper. He is a post-graduate with 4 years’ industry experience.

9. Madhu Sapre has got 2 years’ experience in industry. She has submitted the paper. She is a post-graduate and has been sponsored by her employer.

10. 45 years old Ragini Ratan has been sponsored by her employer. She has got 59% marks in her post-graduation and has 6 years’ experience of industry. She has sent the paper for presentation.

Answers:

1. (B) (Condition (iii) not fulfilled)

2. (A) ( All conditions are fulfilled)

3. (E) (Condition (e) not fulfilled)

4. (D) (Information regarding age is not given)

5. (B) (Condition (iii) not fulfilled)

6. (E) (Not complied with condition (e))

7. (E) (Condition (ii) and (iii) not fulfilled)

8. (E) (Condition (e) not complied with)

9. (D) (Information on age is not given)

10. (A) (All conditions are fulfilled)

Note: For questions 4 and 9 Option (D) could also be a possible answer.

Tech Mahindra – Recent Aptitude and Reasoning Questions

Tech Mahindra – Recent Aptitude and Reasoning Questions

1. Consider a group of working men. If 1/10th of the workers are absent then work of each person would be increased by:
(a) 20%
(b) 22.22%
(c) 10%
(d) 11.11%
Ans: (d)
Assume there are 10 workers and they do 100 jobs. Each worker does 10 jobs.
When 1/10 of work force leave, the remaining is 9 workers and they will have to now do 100/9 = 11.11 job. The increase in work load for each person now is – 11.11 – 10 = 1.11
Hence the percentage increase in work load is — 11.11%.

2. Consider the following statements:
(I) All members of team A are good tall guys with an average height of 6 feet.
(II) Average height of members of team B is less than that of team A.
Which could be true among the two options given below?
(a) Every member of team B is shorter than each member of team A.
(b) Few members of team B could be over 6 feet.
Ans: (b)
The average height of team B is less than that of team A which is 6 feet. This does not mean that members of team B are all shorter than members of team A.
It is possible that some members of team B can be more than 6 feet in height though the average of the team is less than 6 feet.

3. John is supposed to walk from his house to park every morning. One morning, he is in real hurry and wants to save at least 1/3rd of the time. By how much percentage he should increase his speed?
(a) 100%
(b) 33%
(c) 66%
(d) 50%
Ans: (d)
Let us assume that John walks 6 km to the park covering in one hour or 60 minutes.
Hence his speed is 6 km/hr
He now wants to cover the distance in 2/3 hour or 40 minutes to save 1/3 of the time.
His new speed will be — 6 / (2/3) Distance/ time gives the speed.
Thus his ne speed will be —- 6 * 3/2 = 9 km/hr.
Thus the increase in speed over the normal speed of 6 km/hr is 3 km/hr or 50%

4. Pointing to the woman in the picture, Govind said, “Her mother has only one grand -child whose mother is my wife”. How is the woman in the picture related to Govind?
(a) Sister
(b) Wife
(c) cousin
(d) data inadequate
Ans: (b)
5. Anand is the uncle of Bimala who is the daughter of Cauvery and Cauvery is the daughter in law of Palani. How is Anand related to Palani?
(a) Son
(b) son in law
(c) Brother
(d) Nephew
Ans: (a)

6. Pointing to a man, Lakshmi says, “This man’s son’s sister is my mother-in-law”. How is the Lakshmi’s husband related to the man?
(a) son
(b) son-in-law
(c) grandson
(d)nephew
Ans: (c)

7. A cylinder of diameter 14 and height 7 is converted into a cone of radius 6. Now, what could be the percentage height of the new shape?
(a) 308%
(b) 32%
(c) 2150%
(d) 215%
Ans: (a)
Volume of the cylinder should equal volume of the cone.
Volume of the cylinder is: πr2h -> π * 72 * 7 -> 343π ————- (i)
Volume of the cone is : 1/3 (πr2h) -> 1/3 (π * 62 * h) -> 12πh —— (ii)
Since (i) and (ii) are equal we get the value of h as —– h = 343/12
Percentage increase in height ——- [(343/12) – 7] / 7 * 100 = 308% (approx.)

8. Find the largest number which gives out reminders 2 and 5 when used to divide 80 and 122.
(a) 19
(b) 17
(c) 13
(d) infinite number of solutions
Ans: (c)
Find the HCF of (80 -2) and (122 – 5) -> 78 and 117. HCF is 13 and that’s the answer.

9. Find the ratio of the volumes of a sphere and cone of same radius. Also the height of the cone is twice its radius.
(a) 3 : 1
(b) 4 : 3
(c) 4 : 1
(d) 2 : 1
Ans: (d)
The volume of a sphere is 4/3 πr3.
Volume of a cone is 1/3 (πr2h). It is given in the question that h is equal to 2r.
Thus we get the volume of the cone as –—- 1/3 ( πr2*2r) -> 2/3πr3
Hence the ratio of volume of sphere and cone ——- 4/3 πr3 / 2/3 πr3 -> 2 : 1
10. Find the missing number in the sequence 504 , _ , 990, 1320, 1716
(a) 720
(b) 1000
(c) 721
(d) 790
Ans: (a)
The series is (n3-n). The first is 83-8, the second is 93-9, the third is 103-10 and so on.

11. The perimeter of a square and a rectangle is the same. If the rectangle is 12 cm by 10 cm, then by what percentage is the area of the square more than that of the rectangle?
(a) 1
(b) 3
(c) 5/6
(d) 1/2
Ans: (c)
Since the sides of the rectangle are 12 cm and 10 cm, its perimeter is – 2*12 + 2*10 = 44 cm
The perimeter of the Square is the same as the rectangle and is — 44 cm
Hence each side of the square is – 44/4 = 11 cm.
The area of the square is — 11*11 = 121 sq.cm.
The area of the rectangle is — 12 * 10 = 120 sq.com
Thus the Area of the square is 1 cm more than the area of the rectangle.
The percentage increase in the area —— 1/120 * 100 = 5/6%

12. Capacity of a cylindrical vessel is 25,872 litres. If the height of the cylinder is 200% more than the radius of its base, what is the area of the base in square cms?
(a) 336
(b) 1232
(c) 616
(d) cannot be determined
Ans: (c)
The volume of the cylinder is — πr2h. Now from the information h = r +(200% of r) = 3r
Thus the volume of the cylinder is — 3πr3 and this is equal to — 25872 litres.
Hence – r3 = 25872/3π -> 25872 / 3*22/7 -> 2744 and r = 14.
Hence the area of the base is —- πr2 -> 22/7 * 14 * 14 = 616 sq.cm

13. If the radius of a circle is increased by 12%, then the area of the circle
(a) decreases by 25.44%
(b) increases by 25.44%
(c) no change in area
(d) decreases by 12%
Ans: (b) (No working is required)

14. Aravamudhan, Balakrishnan and Chinnan work in a developing software company in starting level positions. However their salaries are different. Aravamudhan’s salary to Balakrishnan’s salary and Balakrishnan’s salary to Chinnan’s salary are in the ratio 4:3. If the total salary of all the three employees is Rs.29230, what is the salary of Chinnan?
(a) Rs.12640
(b) Rs.9480
(c) Rs.7110
(d) Rs.8660
Ans: (c)
Ratio of Aravamudhan : Balakrishnan :: 4 : 3
Ratio of Balakrishnan : Chinnan :: 4 : 3
Now assuming Aravamudhan salary as Rs 4, then Balakrishnan’s salary will be Rs 3.
Now Balakrishnan/Chinnan = 4/3 -> 3/Chinnan = 4/3 -> Chinnan salary will be 9/4.
Thus the total salary of all the three is ———- 4 + 3 + 9/4 -> 37/4
We know the total salary is Rs 29230 which is equal to 37/4 (as arrived above)
Chinnan’s salary is 9/4 which is equal to —- 29230 * (9/4)/(37/4) -> Rs 7,110/-

15. Three cricket players — Ramesh, Suresh and Ganesh play for three different cricket Teams – Haryana, Delhi and Rajasthan respectively. Ramesh was born in Chennai but brought up in Karnal, Haryana. Suresh was born in Delhi and brought up in Delhi. Ganesh’s fore-fathers were from Madurai but settled in Rajasthan. All the three participated in a cricket tournament. Ramesh’s runs to Suresh’s runs and Suresh’s runs to Ganesh’s runs are in the ratio 5:7. If the total runs scored by all the three players in the tournament is 327, find the total runs scored by Suresh in the tournament?
(a) 95
(b) 85
(c) 65
(d) 105
Ans: (d)
This question is similar to the earlier question and we shall proceed from the last ratio:
Suresh : Ganesh :: 5 : 7
Ramesh : Suresh :: 5 : 7
Assuming Ganesh scored 7 runs, then Suresh scored 5 runs.
Now, Ramesh/Suresh :: 5/7 -> 7 Ramesh = 5 x 5 = 25. Hence, Ramesh = 25/7
We know the total runs scored as 327.
Thus we have —– (R) 25/7 + (S) 5 + (G) 7 = 327 -> 109/7 = 327.
Runs scored by Suresh is ——- 327/(109/7) * 5 -> 105.

Reasoning – 8

Reasoning – 8

Arguments

In making decisions about important questions it is desirable to distinguish between ‘strong’ and ‘weak’ arguments so far as they relate to the question. ‘Weak’ arguments may not directly be related to the question and may be of minor importance or may be related the trivial aspects of the question.

Each question below is followed by two arguments, marked I and II. Please decide which of the arguments a strong argument and which is weak argument.

Mark answer (a) if only argument I alone is strong.
Mark (b) if argument II is strong.
Mark (c) if either argument I or II is strong.
Mark (d) if neither I nor II is strong.
Mark (e) if both the arguments are strong.

1. Should Doordarshan be given autonomous status?
(I) Yes. It will help Doordarshan to have fair and impartial coverage of all important events.
(II) No. The coverage of events will be decided by a few who may not have a healthy outlook.

2. Should private companies be allowed to operate air services in India?
(I) Yes. Indian private management usually gives better services.
(II) No. We should not imitate the western countries.

3. Should all the remote parts of the country be connected by road?
(I) No. It will disturb the peaceful simple life of the villagers.
(II) Yes. It must be done immediately.

4. Should computers be used in all possible sectors in India?
(I) Yes. It will bring down inefficiency and accuracy in the work.
(II) No. It will be an injustice to the monumental human resources that are at present under- utilized.

5. Should all the legislators be forced to resign from their profession?
(I) No. Nobody will then contest an election.
(II) Yes. They will then be able to devote more time for the country.

Answers: 1. (a) 2. (a) 3. (d) 4. (e) 5. (d)

Assumptions

In the following questions a statement is given followed by two assumptions marked (I) and (II). An assumption is something supposed or taken for granted. You have to consider the statement and the assumptions and decide which of the assumptions is implicit in the statement.

Mark answer (a) if assumption I alone is implicit,
Mark (b) if assumption II is implicit.
Mark (c) if either assumption I or II is implicit.
Mark (d) if neither I nor II is implicit.
Mark (e) if both the assumptions are implicit.

1. Call a dog mad and then shoot it.
(I) Generally any act should be socially acceptable.
(II) Dogs are not mad.

2. Be humble even after gaining victory.
(I) Many people are humble after gaining victory.
(II) Generally people are not humble.

3. It is dangerous to lean out of a running train.
(I) All those who lean out of a running train run the risk of getting hurt.
(II) Generally people do not want to get hurt.

4. “Buy pure and natural honey of company X” – an advertisement in a newspaper.
(I) Artificial honey can be prepared.
(II) People do not mind paying more for pure and natural honey.

5. “Buy pure and natural honey of company X” – an advertisement in a newspaper.
(I) No other company supplies pure and natural honey.
(II) People read advertisements.

6. The USA re-emerged as India’s largest importer in the early nineties.
(I) With swift political developments in the Soviet Union, India began to rely on USA.
(II) USA was the only country which wanted to meet the requirements of India.

7. India’s economy is mainly depending on forests.
(I) Trees should be preserved to improve Indian economy.
(II) India wants only maintenance of forests to improve economic conditions.

8. If water pollution continues at its present rate, it will eventually make oxygen molecules unavailable to water plants.
(I) Water pollution affects the growth of water plants.
(II) Water pollution reduces the availability of oxygen in water.

9. If Dr. Ramesh’s theory is correct, then the events he predicts will happen. The events he predicted did happen. Therefore his theory must be correct.

The conclusion drawn in the argument above would be valid if one of the following were to be true. Identify the same.

(A) Only Dr. Ramesh’s theory fully explains the events that happened.
(B) If the events Dr. Ramesh predicted happen, then his theory is correct.
(C) If Dr. Ramesh’s theory is correct, then the events he predicted may happen.
(D) Only Dr. Ramesh predicted the events which happened.

Answers: 1. (d) 2. (d) 3. (a) 4. (d) 5. (b) 6. (a) 7. (d)

8. (e) 9. (a)

Reasoning – 7

Reasoning – 7
1. The town of Paranda is located on Green Lake. The town of Akram is west of Paranda. Kakran is east of Bopri but west of Tokhada and Akram. If they are all on the same district, which town is the farthest west?
(a) Paranda (b) Kakran (c) Akram (d) Tokhada (e) Bopri

2. Four of the following five are alike in a certain way and thus forms a group. Which one does not belong to the group?
(a) February (b) March (c) April (d) May (e) June

3. If A * B means ‘A is the mother of B’ and A x B means ‘A is the husband of B’ which of the following show ‘P is the father of Q’?
(a) Q * M x P (b) P * Q (c) Q * P (d) P x M * Q (e) None of these

4. A bus from Mumbai leaves every forty minutes from a bus stand. An enquiry clerk told a passenger that the bus had already left ten minutes ago, and the next bus would leave at 9.45 a.m. At what time did the enquiry clerk give this information to the passenger?
(a) 9.05 a.m. (b) 9.35 a.m. (c) 8.55 a.m. (d) 9.15 a.m. (e) 9.25 a.m.

5. In a row of girls, if Seeta who is 10th from the left and Lima who is 7th from the right interchange their seats, Seeta becomes 15th from the left. How many girls are there in the row?
(a) 17 (b) 20 (c) 22 (d) 25 (e) None of these

6. In the following series, how many numbers of 5 that is not preceded by 3 but is immediately followed by 7 are there?
1 5 7 3 5 7 4 7 3 7 2 5 6 5 7 5 7 4 5 6 3 5 7
(a) 1 (b) 2 (c) 3 (d) 4 (e) 5

7. In a certain code ‘JUDICIAL’ is written as ‘LADICIUJ’. How is ‘GLORIOUS’ written in that code?
(a) GLOIROUS (b) USDRIOGL (c) SOUIROLG (d) LGORIOSU (e) None of these

8. In a telephone directory which of the following names will appear in the middle?
(a) Rajratnam (b) Rajrathanam (c) Rajrathnam (d) Rajratanam (e) Raajrathnam

9. Words are arranged alphabetically in a dictionary because:
(a) It is the simplest method
(b) It is the practice
(c) It enables finding any word quickly
(d) It makes for ease in printing
(e) It saves space by avoiding repetition

10. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to the group?
(a) Beam (b) Column (c) House (d) Roof (e) Wall

11. Which of the following must a ‘Drama’ have?
(a) Actor (b) Story (c) Director (d) Sets (e) Spectators

12. If orange is called butter, butter is called soap, soap is called ink, ink is called honey, and honey is called orange, which of the following is used for washing clothes?
(a) Honey (b) Butter (c) Orange (d) Soap (e) None of these

13. Disease is related to Pathology in the same way as Planet is related to?
(a) Sun (b) Satellite (c) Astrology (d) Astronomy (e) Orbit

14. If South-East becomes North, North-East become West and so on what will West become?
(a) North-East (b) North-West (c) South-East (d) South-West (e) South

15. If ‘+’ means ‘minus’, ‘-‘ means ‘multiplied’ by, ‘/’ means ‘plus’ and ‘x’ means ‘divided’ by then
10 x 5 /3 – 2 + 3 = ?
(a) -26/16 (b) 5 (c) 7 (d) 172/3 (e) None of these

Answers:
1. (e) 2. (a) 3. (d) 4. (d) 5. (e) Ans: 21
6. (c) 7. (e) Ans: SUORIOLG 8. (b) 9. (c)
10. (c) 11. (b) 12. (e) 13. (d) 14. (c)
15. (b)

English – Verbal & Reasoning – 3

English – Verbal & Reasoning – 3
Two passages are given hereunder, followed by five inferences on each of them that can be drawn from the facts stated in the passage. You have to examine the inferences separately in the context of the passage and decide upon its degree of truth or falsity. Mark your answer:
(a) If the inference is ‘definitely true’ if it properly follows from the statement of facts;
(b) If the inference is ‘probably true’ though not ‘definitely true’ from the statement of facts;
(c) If the data are inadequate to arrive at an answer;
(d) If the inference is ‘probably false’ though not ‘definitely false’ from the statement of facts;
(e) And if the inference is ‘definitely false’ from the statement of facts.

(Note: The two passages are culled from old CAT examination papers and the data thereon may not be relevant to the present day situation. However, the intent in presenting them is to give the readers an opportunity to understand the manner in which questions are drafted.)

Passage 1

According to trade estimates, the black pepper crop will be in the range of 75,000 to 90,000 tons, during the pepper season from November 1989 to October 1990. The crop will thus be the double of that of the 1988-89 season. Besides a good monsoon, the record production is attributed to the crash program launched in Kerala by the state government last June. Although 80 percent of the country’s total black pepper production is from Kerala, the yield per hectare is low at 300kg, as compared to550kg in Indonesia and 1200 kg in Brazil.

1. India exports more black pepper than Brazil.
Ans: (e)

2. The black pepper crop during 1988-89 was about 30,000 tons.
Ans: (b)

3. In no other state in the country is the black pepper yield more than 300kg per hectare.
Ans; (c)

4. The Central Government helped the Kerala Government in implementing the crash program
Ans: (e)

5. A good water supply is needed for cultivating black pepper.
Ans: (c)

Passage 2

The only dark cloud on the economic horizon is the rather unsatisfactory foreign exchange position, and one may hope that industry will play its role in improving it by contributing to its export. The all-round progress of our company is continuing. I am happy to report that during the first half of the current year (April – September 1989), there have been further improvements in its working.

6. The country is having inadequate foreign exchange reserves.
Ans: (a)
7. The current financial year of the company will end on 31st March, 1990.
Ans: (a)

8. In foreign countries there is no demand for the products manufactured by the company.
Ans: (e)

9. The Government of the country has asked the company to export its goods.
Ans: (b)

10. The report is presented by the Chairman of the company to the shareholders.
Ans:(c)

Reasoning – Decision Making

Read the following information and then answer the questions that follow:

A company has the following Gratuity (G) and Provident Fund (PF) rules.

1. An employee must have completed one year service to be eligible for either G and PF.
2. An employee resigning, retiring or retrenched after 10 years’ service gets both G and PF
3. An employee retrenched or retired after 5 years but before 10 years’ service gets both G and PF;
But those resigning during this period get either G or PF.
4. An employee retrenched or retired before 5 years’ service gets PF but not G; but those resigning during this period gets neither G nor PF.
5. In case an employee dies after 2 years’ service, his family gets both G and PF.
6. In case an employee was on leave without pay, such period is deducted from his total years’ of service and then the above rules are applied.
7. In the case of a lady employee, if she has completed 2 years’ service, two more years are added to her actual service before applying the above rules, as a special consideration.

Mark your answer:
(a) If only G can be given
(b) If only PF can be given
(c) If either G or PF can be given
(d) If both G and PF can be given
(e) If neither G nor PF can be given.

1. Mr. Kamal serving the company for five years (out of which for one year he was on leave without pay), was retrenched from service.

2. Miss. Sarita served the company for four years and resigned.

3. Mrs. Padmaja served the company for five years and was retrenched.

4. Mr. Basu served in the company for seven years and resigned after a prolonged illness of three years during which he was on leave without pay.

5. Mr. Dixit served in the company for five years and resigned.

6. Mr. Som after four years of service in the company resigned.

7. Mrs. Vanaja served for 18 months in the company and was retrenched.

8. Mr. Junejo while serving the company for three years died.

9. Mr Vakil was retrenched from the company after seven years.

10. Mrs. Pamela was retrenched from service by the company after her putting in three years of service of which she was on loss of pay for 18 months.

Answers:

1. (b) 2. (c) 3. (d) 4. (e) 5. (c) 6. (e) 7. (b) 8. (d) 9. (d) 10. (b)