English Verbal (for CAT Exams) – 3

English Verbal – (for CAT Exams) – 3

Each of the following questions has one or two blanks. At the end of the sentence are given four choices of words and/or phrases. Identify the one that fits the blanks to make it a meaningful sentence.

1. Like a furnace and its controlling thermostat, that produces more heat when the room gets too cold and less when the temperature warms up, the body’s endocrines is a ———– system.
(a) Self-sufficient (b) well planned (c) well adjusted (d) self-regulating

2. The First World War was ———- to alter all previous concepts of war and to render the idea of armed conflict so horrible that ————- man hoped it would never occur again.
(a) Fated — fighting (b) destined – rational (c) geared – sensible (d) made — horrified

3. Britain’s greatest achievement was also perhaps her most ironic; out of the welter of disparate regions, castes, languages and traditions of India, Britain managed to fashion a ———– nation-only to have it ———- her.
(a) Fledgling — turn on (b) strong — turn to (c) mighty —back out on
(d) nascent – co-operate with

4. No one person invented jazz; but two men do ——— out as great ———–.
(a) Come — discoverers (b) level — originators (c) stand — pioneers
(d) hold — inventors

5. It would be a great mistake to confine your ———- to the way things have always been done; in fact, it would consign you to the ———- of the market place.
(a) Imagination — mediocrity (b) thinking —- tedium (c) actions —- routine
(d) deeds —dullness

Given under are a set of letters with numbers followed by set of four choices of numbers. Choose the correct choice of the numbers that would form a word with the respective letters of the numbers.

6. G B D A R E
1 2 3 4 5 6
(a) 1 4 5 3 2 6 (b) 2 4 3 1 6 5 (c) 2 5 6 4 3 1 (d) 1 4 5 2 3 6

7. E S O O I T
1 2 3 4 5 6
(a) 2 3 4 6 5 1 (b) 6 3 4 2 5 1 (c) 3 4 2 5 6 1 (d) 4 6 5 3 2 1

8. R M P E O
1 2 3 4 5
(a) 1 5 2 3 4 (b) 3 1 5 4 2 (c) 3 5 4 2 1 (d) 2 5 3 4 1

9. D R C H N I E L
1 2 3 4 5 6 7 8
(a) 3 4 6 8 1 2 7 5 (b) 3 4 6 1 2 7 5 8 (c) 7 8 1 2 6 5 3 4 (d) 1 6 2 5 3 4 7 8

10. C C O U B L I
1 2 3 4 5 6 7
(a) 2 6 7 5 3 4 1 (b) 2 7 6 53 4 1 (c) 5 4 1 3 6 7 2 (d) 5 4 2 1 3 6 7

Each of the following sentences are split into four parts. Identify the part that has an error in it.

11. (a) The result of all these delays and cancellations,
(b) even though they were due to
(c) factors beyond our control,
(d) have caused great confusion.

12. (a) Though, ordinarily, he is friendly
(b) you cannot deny
(c) that, on occasions,
(d) he can be an horrible liar.

13. (a) Neither the lazy chap
(b) nor his
(c) equally lazy wife
(d) wake before 10 O’clock.

14. (a) I sat
(b) contentedly
(c) in the park
(d) watching the dog playing and smoking my pipe.

15. (a) Never before has India in particular,
(b) and Asia in general,
(c) been so severely threatened
(d) by the American war machine.

The sentences in each of the following questions are jumbled. From among the choices given, identify the proper sequence of the sentences to make a cogent and sensible paragraph.

16. (A) Things we did as kids and thought nothing of, the standard capers of all young animals, now make headlines and shake up police department.
(B) The young are always news.
(C) When the newspapers have got nothing else to talk about, they cut loose on the young.
(D) If they aren’t that is news too.
(E) If they are up to something that is news.

(a) CBEDA (b) CBDEA (c) EBDCA (d) ABCED

17. (A) You can be the first family on your block to wait out the H-bomb in luxury.
(B) It has reached what is probably its high water mark.
(C) It was of course Thorstein Veblen who observed that people are torn between choosing pleasures for their own sake, and for the purpose of maintaining and upgrading their social position.
(D) The American thirst for status and its symbols has been sufficiently documented to need any belabouring here.
(E) A radiation fall-out shelter is now available with lounge chairs and wall-to-wall carpeting as well as the usual paraphernalia of sledge hammers and first aid kits.

(a) ACDBE (b) CDBEA (c) DCBEA (d) CBDEA

18. (A) The differences between minds of men and women are numerous, and we often joke about them.
(B) Or, are they cultural, imposed perhaps in childhood by the different expectations and behavior of the adults in our society toward the growing boy and girl?
(C) If a man’s car hits a laundry truck and he phones his wife about it, the first thing she asks is the name of the laundry.
(D) There are three kinds of mental differences that interest me, the difference between men and women, between genius and stupidity, and between different creative talents.
(E) Are such differences in outlook innate, a matter of sexual difference in brain physiology and organization?

(a) DECBA (b) EDCBA (c) DACEB (d) CBEAD

19. (A) In nuclear physics it has recently turned out that for ten years, the best experiments on beta-decay have been wrong or misleading.
(B) But this field is lucky.
(C) One of the troubles in science is that there are twenty Lestrades messing up the footprints and confusing the evidence for every Holmes who gets back to fundamentals and straightens it out.
(D) Not really Lestrade results; just the elusiveness of wily Moriarty again; and they are on the rack once more.
(E) Most fields have nothing but Lestrade results for a decade at a time.

(a) CADBE (b) CADEB (c) CABED (d) CAEDB

20. (A) Every teacher imagines that one of the day dreamers is simply stepping to the music of a different drummer.
(B) (Think how slow a human would seem at Chimpanzee lessons)
(C) It is true that some of the great ones have been slow in school.
(D) Do most of the geniuses go unrecognized?
(E) But most of those who make their mark show some sign early and are picked for success.

(a) DBCAE (b) DCBAE (c) DEBCA (d) ACBDE

Answers

1. (d) 2. (b) 3. (a) 4. (c) 5. (a) 6. (b) 7. (d) 8. (b) 9. (a) 10. (c)

11. (d) 12. (d) 13. (d) 14. (d) 15. (a) 16. (a) 17. (b) 18. (c) 19. (a) 20. (b)

English Verbal – (for CAT Exams) – 2

English Verbal – (For CAT Exams) – 2
Read the following passage and then answer the questions that follow:

It is evident that there is a close connection between the capacity to use language and the capacities covered by the verb ‘to think’. Indeed, some writers have identified thinking with using words: Plato coined the aphorism, ‘In thinking the soul is talking to itself’: G. B. Watson reduced thinking to inhibited speech located in the minute movements or tensions of the physiological mechanisms involved in speaking; and although Ryle is careful to point out that there are many senses in which a person is said to think in which words are not in evidence, he has also said that saying something in a specific frame of mind as thinking a thought.

Is thinking reducible to, or dependent upon, language habits? It would seem that many thinking situations are hardly distinguishable from the skillful use of language, although there are some other in which language is not involved. Thought cannot be simple identified with using language. It may be the case, of course, that the non-linguistic skills involved in thought can only be acquired and developed if the learner is able to use and understand language. However, this question is one which we cannot hope to answer here. Obviously being able to use language makes for a considerable development in all one’s capacities but how precisely this comes about we cannot say.

At the common sense level it appears that there is often a distinction between thought and the words we employ to communicate with other people. We often have to struggle hard to find words to capture what our thinking has already grasped, and when we do find words we sometimes feel that they fail to do their job properly. Again when we report or describe our thinking to other people we do not merely report unspoken words and sentences. Such sentences do not always occur in thinking, and when they do they are merged with vague imagery and the hint of unconscious or subliminal activities going on just out of range. Thinking, as it happens, is more like struggling, striving, or searching for something than it is like talking or reading. Words do play their part but they are rarely the only feature of thought. This observation is supported by the experiments of the Wurzburg psychologists who showed that intelligent adaptive responses can occur in problem-solving situations without the use of either words or images of any kind. ‘Set and determining tendencies’ operate without the actual use of language in helping us to think purposefully and intelligently.

Again the study of speech, disorders due to brain injury or disease suggest that patients can think without having adequate control over their language. Some patients, for example, fail to find the names of objects presented to them and are unable to describe simple events which they witness; they even find it difficult to interpret long written notices. But they succeed in playing games of chess or draughts. They can use the concepts needed for chess playing or draughts playing but are unable to use many of the concepts in ordinary language. How they manage to do this we do not know. Yet animals such as Kohler’s chimpanzees can solve problems by working out strategies such as the invention of implements or climbing aids when such animals have no language beyond a few warning cries. Intelligent or ‘insightful’ behavior is not dependent in the case of monkeys on language skills; presumably human beings have various capacities for thinking situations which are likewise independent of language.

1. Mr. G. B. Watson thought, as did Plato, that the two activities of thinking and talking were
(a) nearly same (b) basically same (c) complementary (d) independent of each other

2. Mr. Ryle maintained that words
(a) are not necessary for thinking
(b) make thinking more specific
(c) inhibit the process of thinking
(d) none of the above

3. According to the author, words usually occur to us
(a) after the thought
(b) along with thought
(c) much before the thought
(d) much later than the thought

4. The fact that sometimes words fail to express our thoughts adequately prove that
(a) our vocabulary is limited compared to the range of thought
(b) there is a distinction between thoughts and words through which we express thoughts
(c) thoughts are non-specific, while words need effort
(d) thoughts occur effortlessly while words require effort

5. When we describe our thinking to other people, sometimes, we do not report everything because
(a) reporting everything is not necessary
(b) the process is too exhausting
(c) we do not report unspoken words and sentences that our thoughts contain
(d) our thoughts are out of the range of immediate reality.

6. The Wurzburg psychologists showed that words may not be necessary
(a) to think purposefully and intelligently
(b) in problem solving situations
(c) where deterministic thinking is involved
(d) none of the above

7. People with speech disorders due to brain injury normally find it difficult to
(a) think (b) read (c) speak (d) both (b) and (c)

8. The example of Kohler’s chimpanzees suggest that
(a) man can think without using words
(b) one can be inventive without using words
(c) there is thinking which does not involve use of words
(d) chimpanzees can think without using words

9. Speaking of non-linguistic skill involved in thinking, the author suggests that the ability to acquire these may depend upon
(a) the capacity to perceive
(b) the ability to understand language
(c) the ability to use language
(d) both (b) and (c)

10. While distinguishing thinking as “striving, searching” as compared to speaking and writing the author, probably implies that
(a) thinking is a process while speaking and reading are specific acts
(b) thinking precedes speaking
(c) thinking is overt while speaking and reading are not
(d) speaking and reading are overt while thinking is not

Answers:

1. (a) 2. (d) 3. (b) 4. (c) 5. (a)

6. (c) 7. (d) 8. (b) 9. (a) 10. (b)

English Verbal (for CAT Exams)

English Verbal – (for CAT Exams)

Each sentence hereunder is broken into four parts; (a), (b), (c) and (d). Identify the part that has an error in it.

1. If you open (a) the book on page 201 (b) you will find the answer (c) to your own question. (d)
Ans: (b) use ‘to’ instead of ‘on’

2. Our third semester (a) begins (b) from (c) Monday the 1st March. (d)
Ans: (c) Use the word ‘on’ instead of ‘from’

3. Your girlfriend (a) has requested you (b) to send your letters (c) on her friend’s address. (d)
Ans: (d) The right word is ‘to’ and not ‘on’

4. Just some days ago (a) three months to be precise, (b) he was (c) desirous to marry her. (d)
Ans: (d) The right word is ‘desiring’ in the place of ‘desirous’

5. I am sorry, (a) I can’t claim that (b) I have never told a lie (c) nor deceived anybody. (d)
Ans: (d) Use the word ‘or’ in the place of ‘nor’

For the following words in Capital, please identify the one that is exactly opposite in meaning from among the choices given:

6. PHLEGMATIC
(a) Sick (b) Salubrious (c) Active (d) Incapacitated
Ans: (c)

7. PAROCHIAL
(a) Dogmatic (b) Dominant (c) Cosmopolitan (d) Niggardly
Ans: (c)

8. OBEISANCE
(a) Luxuriance (b) Defiance (c) Brilliance (d) Truculence
Ans: (b)

9. PERSPICUOUS
(a) Unlettered (b) Obscure (c) Not stretchable (d) Untidy
Ans: (b)

10. PECCANT
(a) Not offending (b) Not praiseworthy (c) Undesirable (d) Severe
Ans: (a)

The following questions have one or two blanks in them followed by four sets of words. Choose the one that fits the blanks and makes a meaningful sentence:

11. The tricks and devices of oratory are valid enough, but when the ————-between the style and substance is upset in favour of style we talk of ———— rhetoric.
(a) Balance …… empty
(b) Relationship …. Mighty
(c) Ratio ….. convincing
(d) Affinity …… futile
Ans: (a)

12. Style is important but ———– ; we can recognize it and say a lot about it, except what really it is.
(a) Unidentifiable
(b) Understandable
(c) Unspeakable
(d) Intangible
Ans: (d)

13. At its most extreme, the cult of the subconscious approaches the ————– but the basic notion that the subconscious mind contains unformulated emotions and experiences that ———- our behavior seems reasonable enough.
(a) Divine ……ennobles
(b) Ridiculous …… influence
(c) Impossible ….. shapes
(d) Supernatural ….. impels
Ans: (b)

14. A fat lady is depressed, so she eats more; this makes her ———-and she gets more ———. So, she eats more.
(a) Fatter …… fat
(b) Depressed …… fat
(c) Fatter …….. depressed
(d) Fat …… fat
Ans: (c)

15. Throughout the ages, literature and art have pictured the fat man – from legend’s Santa Claus to Shakespeare’s hulking Falstaff – as a ————-soul, proud of his ———-.
(a) Jolly ……. Girth
(b) Merry ………..standing
(c) Obese ……. Fat
(d) Happy …….. physique
Ans: (a)

In the following questions, the sentences are disarranged. Each word in the sentence is given a number. You will have to arrange the words in a proper manner to make a meaningful sentence. The number for the last word in the sentence will be your answer.

16. The (1) proved (2) waterloo (3) his (4) scandal (5) Watergate (6) be (7) to (8).
The Watergate scandal proved to be his waterloo.
Ans: (3) (waterloo)

17. The (1) price (2) that (3) share (4) of (5) crashed (6) has (7)
The price of that share has crashed.
Ans: (6) (Crashed)

18. This (1) milestone (2) is (3) in (4) history (5) Indian (6) a (7)
This is a milestone in Indian history.
Ans: (5) (history)

19. Bill (1) the (2) Parliament (3) the (4) was (5) in (6) introduced (7)
The bill was introduced in the Parliament.
Ans: (3) (Parliament)

20. Turn (1) agitation (2) the (3) took (4) violent (5) a (6)
The agitation took a violent turn.
Ans: (1) (Turn)

English – Verbal – 20

English – Verbal – 20

Each of the following questions begin with a sentence that has either one or two blanks. Each sentence is followed by five answer choices consisting of words or phrases. Identify the answer choice that completes the sentence best.

1. The fundamental ————- between dogs and cats is for the most part a myth; members of these species often coexist ———–.
(a) Antipathy — amiably
(b) Disharmony — uneasily
(c) Compatibility — together
(d) Relationship — peacefully
(e) Difference — placidly
Ans: (c)

2. His desire to state his case completely was certainly reasonable; however, his lengthy technical explanations were monotonous and tended to ———- rather than ———- the jury.
(a) Enlighten — inform
(b) Interest — persuade
(c) Provoke — influence
(d) Allay — pacify
(e) Bore — convince
Ans: (e)

3. In some countries, government restrictions are ———— that businesses operate with nearly complete impunity.
(a) Traditional
(b) Judicious
(c) Ambiguous
(d) Exacting
(e) Lax
Ans: (c)

4. The recent Oxford edition of the works of Shakespeare is ————- because it not only departs frequently from the readings of most other modern editions, but also challenges many of the basic ———– of textual criticism.
(a) Controversial — conventions
(b) Typical — innovations
(c) Inadequate — norms
(d) Curious — projects
(e) Pretentious — explanations
Ans: (a)

5. The early form of writing known as Linear B was ———- in 1952, but no one has yet succeeded in the ———– of the still more ancient Linear A.
(a) Superseded — explanation
(b) Encoded — transcription
(c) Obliterated — analysis
(d) Deciphered — interpretation
(e) Discovered — obfuscation
Ans: (d)

6. Considering everything she had been through, her reaction was quite normal and even ———-;
I was therefore surprised at the number of ———— comments and raised eyebrows that her response elicited.
(a) Commendable — complimentary
(b) Odious — insulting
(c) Apologetic — conciliatory
(d) Commonplace — typical
(e) Laudable — derogatory
Ans: (e)

7. The purpose of the proposed insurance policy is to ———– the burden of medical costs, thereby removing what is for many people a major ———– medical care.
(a) Augment — problem with
(b) Eliminate — perquisite of
(c) Ameliorate — study of
(d) Assuage — impediment to
(e) Clarify — explanation for
Ans: (b)

Each of the following questions begins with a single word in capital letters. Five answer choices follow. Select the answer choice that has the most opposite meaning of the word in capital letters.
Since some of the questions requires distinguishing fine shades of meaning, be sure to consider all the choices before deciding your selection.

8. UNDERMINE
(a) Appreciate
(b) Donate
(c) Bolster
(d) Decay
(e) Simplify
Ans: (c)

9. OBSEQUIOUS
(a) Original
(b) Haughty
(c) Casual
(d) Virtuous
(e) Informative
Ans: (b)

10. BLANCH
(a) Stand
(b) Repay
(c) Flush
(d) Relax
(e) Cope
Ans: (C)

11. DISSIPATED
(a) Temperate
(b) Pleased
(c) Inundated
(d) Encouraged
(e) Planned
Ans: (a)

12. FECUNDITY
(a) Levity
(b) Sanity
(c) Cowardice
(d) Sterility
(e) Ventilation
Ans: (d)

13. ENCUMBER
(a) Animate
(b) Inaugurate
(c) Bleach
(d) Disburden
(e) Obliterate
Ans: (d)

14. DISSEMINATE
(a) Fertilize
(b) Ordain
(c) Suppress
(d) Explain thoroughly
(e) Make an impression
Ans: (c)

Tech Mahindra – Verbal (Recent Questions)

Tech Mahindra – Verbal (Recent Questions)
1. The sentence below represents Direct/Indirect speech. From the below options, choose which one is the best example for the mentioned sentence:
She told her, “I know where the dog is”
(a) She told her that she knew where the dog is.
(b) She told her that she knows where the dog was.
(c) She told her that she knew where the dog was.
(d) She told that she knew where the dog is.
Ans: (a)
Identify the Synonym in the following questions:
2. FULSOME:
(a) Thorough
(b) Trivial
(c) Eager
(d) Excessive
Ans: (d)

3. GABBLE:
(a) Consume Rapidly
(b) Jump around
(c) Identify
(d) Bring together
Ans: (a) (This answer is suspect)

4. Fill the blank space with the appropriate word from the choices:
The boy at the river was not eating _________ food.
(a) a
(b) nothing
(c) any
Ans: (c)

5. Choose the word that identify the sentence:
Study of skin and skin diseases
(a) Orthopaedics
(b) Dermatology
(c) Gynaecology
(d) Endocrinology
Ans: (b)

6. Rearrange the following to make a meaningful sentence and then identify the third and second sentence in that order.
1. Except, we all contributed in the beginning days.
2. Manohar has just joined his office, he has been transferred.
3. At first, he could not get hold of the city culture.
4. Chandrapur is basically a rural area.
5. Currently, Manohar feels proud of his partners.
6. Before being transferred he worked in the Chandrapur office.
Ans: 4 and 6
(The order of the sentence is : 2, 6, 4, 3, 1, 5

7. Arrange the following jumbled sentences in a cogent order making it a meaningful paragraph.
(A) A pact where a new government is being formed
(B) The Liberals and the NDP commented that their plan is to end the reign of Harper Conservative government by coming Monday.
(C) If the present one falls apart as a result of lack of confidence
(D) The opposition leaders of Canada have signed
(a) ADCB
(b) DACB
(c) DABC
(d) ABCD
Ans: (c)

8. Choose a better word to use, in the place of the underlined one:
Can you open this knot?
(a) Break
(b) Loose
(c) No improvement
(d) Untie
Ans: (d)

In the following questions identify the Antonym for the given word.
9. Comic
(a) Fearful
(b) Tragic
(c) Painful
(d) Emotional
Ans: (c)

10. Annoy
(a) Please
(b) Rejoice
(c) Admire
(d) Reward
Ans: (a)

11. Hapless
(a) Consistent
(b) Shaped
(c) Cheerful
(d) Fortunate
Ans: (d)

12. Niggardly
(a) Generous
(b) Stingy
(c) Thrifty
(d) Frugal
Ans: (a)

13. What is the order of the following words so that they form a meaningful sentence?
1. Suddenly
2. left
3. the
4. He
5. House
(a) 12345 (b) 14235 (c) 32415 (d) 53421
Ans: (b)
Fill the blanks with appropriate words:

14. I can have ____ a pizza __ a chicken dish for lunch.
(a) Whether, or
(b) As, whereas
(c) Either, or
Ans: (c)

15. ___ my father __ my mother are from Mumbai.
(a) Both, and
(b) Either, or
(c) Both, with
Ans: (a)

Read the following passage and the answer questions 16 to 19.

At a stage like this in human civilization, it is of utmost interest that nations’ coarse ignorance towards one another decreases. People should start understanding a bit of histories of other cultures, other countries and the resulting mentality developed. It is really fault of Englishmen because they expected people to run the world as they wanted to, in international as well as political situations. We many a times expect people to be the way we are and because of that nothing is made out of our actual kindness and good intents. This could be corrected, not to be a very wide extent but to a certain limit if we knew global history, even outlines of it, about the conditions, social and political, which have lead the country to shape up as it has currently.

16. Author wants the people of his country to:

(a) Read other nation’s policies
(b) Have a better perceptive of other countries
(c) Not to react with war
(d) Have close contacts with all the countries
Ans: (b)

17. A better understanding among countries:
(a) Has always been present
(b) There is no need of that
(c) Is now needed more than ever
(d) Will always remain
Ans: (c)

18. The character that a country develops is mainly because of its:
(a) Mentality
(b) Gross Ignorance
(c) Socio-Political Conditions
(d) Cultural Heritage
Ans: (a)

19. The fault of Englishmen was that they expected others to react to social and political situations like ________.
(a) Everyone
(b) Themselves
(c) Others
(d) Us
Ans: (b)

20. Identify the word that is spelt correctly:
(a) Voguei
(b) Equestrain
(c) Asspersion
(d) Voluptuous
Ans: (d)

English – Verbal (for CAT, MBA)

English – Verbal (for CAT, MBA) (Sourced)

The last sentence is removed from the following paragraph. From among the given options choose the one that completes the paragraph in the most appropriate manner.
1. Persons do not become a society by living in physical proximity, any more than a man ceases to be socially influenced by being so many feet or miles removed from others. A book or a letter may institute a more intimate association between human beings separated thousands of miles from each other than exists between dwellers under the same roof. Individuals do not even compose a social group because they all work for a common end. The parts of a machine work with maximum cooperativeness for a common result, but they do not form a community. If, however, they were all cognizant of the common end and all interested in it so that they regulated their specific activity in view of it, then they would form a community. But this would involve communication. Each would have to know what the other was about and would have to have some way of keeping the other informed as to his own purpose and progress – thereby communicating overall progress. ———————————
Options:
(a) Consensus demands communication.
(b) There is a compelling reason to believe that within even the most social group there are many relations which are not as yet social.
(c) Individuals use one another so as to get desired results, without reference to the emotional and intellectual disposition and consent of those used.
(d) Not only is social life identical with communication, but all communication, and hence all genuine social life, is educative.
(e) Society is thus made or marred by effective communication.

Answer the question based on the following passage:

2. Plato, like Xenophon, was a pupil of Socrates but Xenophon only wanted to be the clerk of Socrates; and Plato, as an enthusiastic disciple, was at the same time very faithful and unfaithful to Socrates. He was a faithful disciple of Socrates in never failing to place morality in the foremost rank of all philosophical considerations; in that he never varied. He was an unfaithful disciple to Socrates in that, imaginative and an admirable poet, he bore back philosophy from earth to heaven; he did not forbid himself – quite the contrary – to pile up great systems about all things and to envelope the universe in his vast and daring conceptions. He invincibly established morality, the science of virtue, as the final goal of human knowledge, in his brilliant and charming Socratic Dialogues; he formed great systems in all the works in which he introduces himself as speaking in his own name. He was very learned, and acquainted with everything that had been written by all the philosophers before Socrates, particularly Heraclitus, Pythagoras, Parmenides and Anaxagoras. He reconsidered all their teaching and he himself brought to consideration, a force and a wealth of mind which appeared to have had no parallel in the world,

It is clear from the passage that:
(a) Plato provided to the world what generations after him would follow.
(b) Plato’s mind has been proven to be unparalleled in the history of the universe.
(c) Plato followed the teachings of Socrates and also provided a new meaning,
(d) Plato remained unchallenged during his times.
(e) Plato has proved what Socrates could not do in his life time.

3. The correct word from the set of two Italicized words in each of the sentences would form a pattern. Choose the correct pattern from among the options given.

I. The Climatic (A)/ Climactic (B) moment of the mystery revealed the murderer to be the character least suspected by all.
II. He was criticized for his contemptuous (A)/ contemptible (B) behavior in the class.
III. In order to not get noticed, he kept a discreet (A)/ discrete (B) distance while following her
IV. His childlike (A)/ childish (B) pranks did not go down well with his classmates.
V. The dining (A)/ dinning (B) room was already full of guests when I entered.

(a) BABAB
(b) ABBAA
(c) BBAAB
(d) BBABA
(e) ABABA

4. The following question consists of a paragraph in which the first and the last sentences are fixed and the sentences in between jumbled. Choose from the options the most logical sequence of the intermediate sentences.

I. We cross the threshold of one, and are accosted by a female who, speaking in musical accents, invites us to sit down.

A. We are welcome in her humble cabin; but her dark, languishing eyes, so full f intensity, watch us with irresistible suspicion.
B. She has none of Africa’s blood in her veins; no! Her features are beautifully olive, and the intonation of her voice discovers a different origin.
C. How reserved she seems, and yet how quickly she moves her graceful figure when she places her right hand upon her finely-arched forehead, parts the heavy folds of glossy hair that hangs carelessly over her brown shoulders, and with a half-suppressed smile answers our salutation.
D. Her figure is tall and well-formed; she has delicately-formed hands and feet, long tapering fingers, well-rounded limbs, and an oval face, shaded with melancholy.

II. They are the symbols of her inward soul; they speak through that melancholy pervading her countenance.
Options.
(a) BDCA
(b) ACDB
(c) ABDC
(d) BCAD
(e) ADBC

5. The following set of labeled sentences is jumbled and forms a coherent paragraph when sequenced correctly. Choose the most logical order of sentences from the options.

A. It drifted northwards through the state, then turned back to the south and re-entered the Gulf of Mexico.
B. The first storm of the season, Allison lasted unusually long for a June storm, remaining tropical or subtropical for 15 days.
C. Allison was the first storm since tropical storm Frances in 1998 to strike the upper Texas coastline.
D. The storm continued to the east-north east, making landfall on Louisiana and then moving across the south-east United States and Mid-Atlantic.
E. The storm developed from a tropical wave in the northern Gulf of Mexico on June 4, and struck the northern Texas coast shortly thereafter.
Options.
(a) CEADB
(b) BEADC
(c) BEDAC
(d) CEBAD
(e) BCEDA

6. Introduction of cheap small cars in the Indian market is going to result in a major traffic crisis, especially in overcrowded metros. The problem of lack of parking space is bound to become even more acute. Already the growing two wheeler and premium car markets are pushing the infrastructure to its limit. The introduction of more small cars is just going to increase the difficulties faced by the common man in day to day life.

Which of the following if true will weaken most the above argument?

(a) Small cars occupy lesser parking space and are easier to maneuver in traffic.
(b) Bigger cars are less fuel efficient and contribute more to air pollution.
(c) The government is going to enact a law that big and premium cars will be charged additional road tax.
(d) The public transport system is not good enough to provide viable and effective means of transport for the common man.
(e) The introduction of small cars is projected to reduce the two wheeler market by 80% and medium sized car market by 50%.

7. The last sentence in the following passage is removed. Choose from among the options the one that completes the passage in most appropriate manner.

It is true the driving force behind corporate responsibility is ‘enlightened self-interest’. What must be also acknowledged is that it is the enlightened self-interest for Governments and NGOs to work in partnership with business. The private sector provides the know-how, capital and infrastructure from which countries and communities can grow economically and fund social development. _____________________________________.

(a) And it can provide to society goods and services, profitably and responsibly.
(b) And corporate social responsibility is adequately represented by voluntary philanthropy.
(c) And corporate responsibility is not about pretending to solve the problems of the world especially governments and NGOs.
(d) And it can provide expertise to support the goals of governments and NGOs.
(e) And it would be wrong to assume that Small and Medium sized enterprises are not engaged in corporate social responsibility.

8. Nano technology refers broadly to a field of applied science and technology whose unifying theme is the control of matter on the atomic and molecular scale, normally 1 to 100 nanometers, and the fabrication of devices with critical dimensions that lie within that size range. It is a highly multidisciplinary field, drawing from fields such as applied physics, material science, interface and colloid science, device physics, supra molecular chemistry (which refers to the area of chemistry that focusses on the noncovalent bonding interactions of the molecules), self-replicating machines and robotics, chemical engineering, mechanical engineering, biological engineering and electrical engineering. Much speculation exists as to what may result from the lines of research. Nanotechnology can be seen as an extension of existing sciences into the nanoscale, or as a recasting of existing sciences using a newer, modern term.

From the following five summaries, choose the one that captures the essence of the above passage.

(a) Nanotechnology is a highly multidisciplinary technology for the control of the matter at the atomic or molecular scale and the fabrication of devices at that scale. In future, existing science may extend to nanoscale.
(b) Nanotechnology, whose theme is the control of matter at the atomic or molecular scale and the fabrication of devices at that scale, draws from various fields from applied physics to electrical engineering. The future of nanotechnology is rife with speculation.
(c) Nanotechnology, whose theme is the control of matter at the atomic or molecular scale and the fabrication of devices at that scale, draws from various fields. In future, nanotechnology may impact all other sciences.
(d) Nanotechnology is a highly multidisciplinary technology for the control of the matter at the atomic or molecular scale and the fabrication of devices at that scale. In future, existing sciences may use a more modern term.
(e) Nanotechnology, whose aim is the control of matter at the atomic or molecular scale and the fabrication of devices at that scale, draws from various fields. The future of nanotechnology is uncertain but it may impact all other sciences.

Answers: 1. (a) 2. (c) 3. (d) 4. (a) 5. (b) 6. (e) 7. (d) 8. (c)

English Verbal – 19

English – Verbal – 19

The following are some common mistakes made in the English language and their correct version.
(Sourced)

Incorrect What is the difference of these two things?
Correct What is the difference between these two things?

Incorrect What is the time on your watch?
Correct What is the time by your watch?

Incorrect Lucy has been absent from Monday?
Correct Lucy has been absent since Monday?

Incorrect We will tolerate no interference with our internal affairs.
Correct We will tolerate no interference in our internal affairs.

Incorrect The answer of this question is quite complicated.
Correct The answer to this question is quite complicated.

Incorrect Under the help of an influential friend, he got the job.
Correct With the help of an influential friend, he got the job.

Incorrect Nobody is bound to suffering.
Correct Nobody is bound to suffer.

Incorrect Some people are not used to live in a hot country.
Correct Some people are not used to living in a hot country.

Incorrect Susan is incapable to complete the task by herself.
Correct Susan is incapable of completing the task by herself.

Incorrect Nobody can avoid to make mistakes.
Correct Nobody can avoid making mistakes.

The following are some of the Verbal Questions picked up from various IT companies’ placement Papers

In the following questions:
Select the best alternative to the portion in the sentence which is in inverted comma. Select the portion that you think is the best option. Be attentive to matters of grammar, diction and syntax as well as clarity, precision and fluency. Do not select the answer which alters the meaning of the original sentence.

1. “May I venture to say that I think this performance is the most superior” I have ever heard
(a) May I venture to say that I think this performance is the most superior.
(b) May I venture to say that this performance is the most superior.
(c) May I say that this performance is the most superior.
(d) I think this performance is superior to any.
(e) This performance is the most superior of any.
Ans: (d)

2. “When one eats in this restaurant, you often find” that the prices are high and the food is poorly prepared.
(a) When one eats in this restaurant, you often find.
(b) When one eats in this restaurant, one often find.
(c) As you eat in this restaurant, you often find.
(d) If you eat in this restaurant, you often find.
(e) When one ate in this restaurant, he often found.
Ans: (c)

3. “She not only was competent but also friendly” in nature.
(a) She not only was competent but also friendly.
(b) Not only was she competent but friendly also.
(c) She not only was competent but friendly also
(d) She was not only competent but also friendly.
(e) She was not only competent but friendly also.
Ans: (d)

4. “We want the teacher to be him” who has the best rapport with the students.
(a) We want the teacher to be him.
(b) We want the teacher to be he.
(c) We want him to be the teacher.
(d) We desire that the teacher be him.
(e) We anticipate that the teacher will be him.
Ans: (c)

5. “Using it wisely”, leisure promotes health, efficiency and happiness.
(a) Using it wisely.
(b) If used wisely.
(c) Having used it wisely.
(d) Because it is used wisely.
(e) Because of usefulness.
Ans: (b)

English – Verbal & Reasoning – 3

English – Verbal & Reasoning – 3
Two passages are given hereunder, followed by five inferences on each of them that can be drawn from the facts stated in the passage. You have to examine the inferences separately in the context of the passage and decide upon its degree of truth or falsity. Mark your answer:
(a) If the inference is ‘definitely true’ if it properly follows from the statement of facts;
(b) If the inference is ‘probably true’ though not ‘definitely true’ from the statement of facts;
(c) If the data are inadequate to arrive at an answer;
(d) If the inference is ‘probably false’ though not ‘definitely false’ from the statement of facts;
(e) And if the inference is ‘definitely false’ from the statement of facts.

(Note: The two passages are culled from old CAT examination papers and the data thereon may not be relevant to the present day situation. However, the intent in presenting them is to give the readers an opportunity to understand the manner in which questions are drafted.)

Passage 1

According to trade estimates, the black pepper crop will be in the range of 75,000 to 90,000 tons, during the pepper season from November 1989 to October 1990. The crop will thus be the double of that of the 1988-89 season. Besides a good monsoon, the record production is attributed to the crash program launched in Kerala by the state government last June. Although 80 percent of the country’s total black pepper production is from Kerala, the yield per hectare is low at 300kg, as compared to550kg in Indonesia and 1200 kg in Brazil.

1. India exports more black pepper than Brazil.
Ans: (e)

2. The black pepper crop during 1988-89 was about 30,000 tons.
Ans: (b)

3. In no other state in the country is the black pepper yield more than 300kg per hectare.
Ans; (c)

4. The Central Government helped the Kerala Government in implementing the crash program
Ans: (e)

5. A good water supply is needed for cultivating black pepper.
Ans: (c)

Passage 2

The only dark cloud on the economic horizon is the rather unsatisfactory foreign exchange position, and one may hope that industry will play its role in improving it by contributing to its export. The all-round progress of our company is continuing. I am happy to report that during the first half of the current year (April – September 1989), there have been further improvements in its working.

6. The country is having inadequate foreign exchange reserves.
Ans: (a)
7. The current financial year of the company will end on 31st March, 1990.
Ans: (a)

8. In foreign countries there is no demand for the products manufactured by the company.
Ans: (e)

9. The Government of the country has asked the company to export its goods.
Ans: (b)

10. The report is presented by the Chairman of the company to the shareholders.
Ans:(c)

Reasoning – Decision Making

Read the following information and then answer the questions that follow:

A company has the following Gratuity (G) and Provident Fund (PF) rules.

1. An employee must have completed one year service to be eligible for either G and PF.
2. An employee resigning, retiring or retrenched after 10 years’ service gets both G and PF
3. An employee retrenched or retired after 5 years but before 10 years’ service gets both G and PF;
But those resigning during this period get either G or PF.
4. An employee retrenched or retired before 5 years’ service gets PF but not G; but those resigning during this period gets neither G nor PF.
5. In case an employee dies after 2 years’ service, his family gets both G and PF.
6. In case an employee was on leave without pay, such period is deducted from his total years’ of service and then the above rules are applied.
7. In the case of a lady employee, if she has completed 2 years’ service, two more years are added to her actual service before applying the above rules, as a special consideration.

Mark your answer:
(a) If only G can be given
(b) If only PF can be given
(c) If either G or PF can be given
(d) If both G and PF can be given
(e) If neither G nor PF can be given.

1. Mr. Kamal serving the company for five years (out of which for one year he was on leave without pay), was retrenched from service.

2. Miss. Sarita served the company for four years and resigned.

3. Mrs. Padmaja served the company for five years and was retrenched.

4. Mr. Basu served in the company for seven years and resigned after a prolonged illness of three years during which he was on leave without pay.

5. Mr. Dixit served in the company for five years and resigned.

6. Mr. Som after four years of service in the company resigned.

7. Mrs. Vanaja served for 18 months in the company and was retrenched.

8. Mr. Junejo while serving the company for three years died.

9. Mr Vakil was retrenched from the company after seven years.

10. Mrs. Pamela was retrenched from service by the company after her putting in three years of service of which she was on loss of pay for 18 months.

Answers:

1. (b) 2. (c) 3. (d) 4. (e) 5. (c) 6. (e) 7. (b) 8. (d) 9. (d) 10. (b)