Data Interpretatiomn – CAT Exam

Data Interpretation – CAT Exam

Readers are requested to tabulate the information given in a tabular form before proceeding to answer. My carry of the details has not come in a proper format. Hence this request. Please bear with me.

The following table shows the sales statistics of four branches of a company. Please study the information given and answer the questions that follow:

January February March
First Last Sale First Last Sale First Last Sale
Bill No Bill No Bill No Bill No Bill No Bill No
Mumbai 2864 2942 345641 2943 3106 461750 3107 3280 485097
Delhi 4051 4101 147345 4102 4204 231469 4205 4296 221895
Kolkata 3469 3601 269473 3602 3704 208947 3705 3762 210494
Chennai 2644 2703 165442 2704 2787 187928 2788 2841 175427

1. What was the total number of bills raised by the company from January to March?
(a) 1652 (b) 777 (c) 1155 (d) 1040 (e) None of these.
Ans: (c)
Tricky question: The normal tendency is to find the difference between the last bill no of March and the first bill no of January for all the four branches and the total will be marked as the answer . This way the total would come to 1151.
But the number of bills raised in any month is the difference between the last bill of the month and the last bill of the previous month.
To answer this question we should take the last bill of December for all the branches and then subtract the same from the last bill of March and that would give the total number of bills raised during this three month period.
The correct answer is —– 417 + 246 + 294 + 198 (respectively for the four branches) totaling 1155.

2. Over the three month period which branch’s average sale per bill was the highest?
(a) Mumbai (b) Delhi (c) Kolkata (d) Chennai (e) cannot be determined
Ans: (a)
To answer this question the total sales for three months for the four branches is to be arrived first and then divided by the number of bills raised during the three months period to arrive at the average sale. The result is as follows:
Mumbai —- Total Sales — 1292488 Total bills raised – 417 Average per bill — 3099.49
Delhi —– Total Sales — 600709 do 246 do — 2441.90
Kolkata —- Total Sales – 688914 do 294 do — 2343.24
Chennai — Total Sales – 528797 do 198 do — 2670.69

3. In the three months January – March period, what was the contribution of Kolkata branch to the total sales of the company?
(a) 28% (b) 22% (c) 31% (d) 17% (e) None of these
Ans: (b)
Total sales during the three month period is —– 3110908 (Add the total sales in the previous question)
Total sales of Kolkata branch during the three months period — 688914.
Hence the contribution of Kolkata branch —- 688914/3110908 * 100 = 22%

4. Ranking the branches by the sales amount during the three month period results in the order:
(a) Mumbai – Delhi – Kolkata – Chennai
(b) Mumbai – Kolkata – Chennai – Delhi
(c) Mumbai – Kolkata – Delhi – Chennai
(d) Mumbai – Chennai – Kolkata – Delhi
(e) None of these
Ans: (c)

5. Which of the statements given below are true?
(i) Sales of all four branches increased every month.
(ii) Sale of Chennai branch in March was approximately its average sale for three months
(iii) Mumbai branch raised the highest number of bills in January.
(a) ii & iii (b) I, ii, and iii (c) I and ii (d) ii only (e) None of these
Ans: (d)

The following table shows the distribution of labour in Maharashtra over the period 2001-2003. Please
Read the particulars carefully, and then answer the questions that follow:

Distribution of Labour Force in Maharashtra

Year 2001 2002 2003
Cultivator 6804658 6857249 6858163
Agriculture Labour 3072399 3094612 3118406
Lining,Quarry,Forestry 119930 117461 118308
Household 194567 210649 208452
Manufacturing 78329 105642 127897
Construction 49481 53654 55781
Trade & Commerce 357846 361973 363415
Transport 88726 104950 104817
Other Services 267176 295404 306138

Total 11033112 11201594 11261377

6. From 2001 level the total labour force in2003 increased by :
(a) 0.5% (b) 2% (c) 3.5% (d) 1.2% (e) None of these
Ans: (b)
7. In percentage terms which sector displayed the highest increase in labour force from 2001 to 2002?
(a) Household (b) Manufacturing (c) Transport (d) Construction (e) None of these
Ans: (b)
8. If the output of the agricultural sector was directly proportional to the labour input in the sector, and if in 2001 total crop yield was 25.4 million tons in Maharashtra what was the crop yield in Maharashtra in 2003?
(a) 32.7 million tons (b) 36.5 million tons (c) 40 million tons (d) 25.8 million tons
(e) Cannot be determined
Ans: (d)
Use the direct Time and Work formula: More workers more output/less workers less output

9. Between 2002 and 2003 if we look at the proportion of labor force deployed in Cultivators, Agriculture labour and Manufacturing we conclude that the proportions:
(a) Of all the three increased
(b) Cultivators and Manufacturing increased while Agriculture declined
(c) Agriculture and Manufacturing increased while Cultivators declined
(d) Manufacturing increased while Cultivators and agriculture declined
(e) None of these
Ans: (a)

10. From 2001 to 2003, in which sectors deployment of labour force had a decline in absolute terms?
(a) Cultivators, Construction
(b) Household, Trade and Commerce
(c) Lining, Quarry and Forestry
(d) No sector
(e) None of these
Ans: (c)