English Verbal (for CAT Exams) – 3

English Verbal – (for CAT Exams) – 3

Each of the following questions has one or two blanks. At the end of the sentence are given four choices of words and/or phrases. Identify the one that fits the blanks to make it a meaningful sentence.

1. Like a furnace and its controlling thermostat, that produces more heat when the room gets too cold and less when the temperature warms up, the body’s endocrines is a ———– system.
(a) Self-sufficient (b) well planned (c) well adjusted (d) self-regulating

2. The First World War was ———- to alter all previous concepts of war and to render the idea of armed conflict so horrible that ————- man hoped it would never occur again.
(a) Fated — fighting (b) destined – rational (c) geared – sensible (d) made — horrified

3. Britain’s greatest achievement was also perhaps her most ironic; out of the welter of disparate regions, castes, languages and traditions of India, Britain managed to fashion a ———– nation-only to have it ———- her.
(a) Fledgling — turn on (b) strong — turn to (c) mighty —back out on
(d) nascent – co-operate with

4. No one person invented jazz; but two men do ——— out as great ———–.
(a) Come — discoverers (b) level — originators (c) stand — pioneers
(d) hold — inventors

5. It would be a great mistake to confine your ———- to the way things have always been done; in fact, it would consign you to the ———- of the market place.
(a) Imagination — mediocrity (b) thinking —- tedium (c) actions —- routine
(d) deeds —dullness

Given under are a set of letters with numbers followed by set of four choices of numbers. Choose the correct choice of the numbers that would form a word with the respective letters of the numbers.

6. G B D A R E
1 2 3 4 5 6
(a) 1 4 5 3 2 6 (b) 2 4 3 1 6 5 (c) 2 5 6 4 3 1 (d) 1 4 5 2 3 6

7. E S O O I T
1 2 3 4 5 6
(a) 2 3 4 6 5 1 (b) 6 3 4 2 5 1 (c) 3 4 2 5 6 1 (d) 4 6 5 3 2 1

8. R M P E O
1 2 3 4 5
(a) 1 5 2 3 4 (b) 3 1 5 4 2 (c) 3 5 4 2 1 (d) 2 5 3 4 1

9. D R C H N I E L
1 2 3 4 5 6 7 8
(a) 3 4 6 8 1 2 7 5 (b) 3 4 6 1 2 7 5 8 (c) 7 8 1 2 6 5 3 4 (d) 1 6 2 5 3 4 7 8

10. C C O U B L I
1 2 3 4 5 6 7
(a) 2 6 7 5 3 4 1 (b) 2 7 6 53 4 1 (c) 5 4 1 3 6 7 2 (d) 5 4 2 1 3 6 7

Each of the following sentences are split into four parts. Identify the part that has an error in it.

11. (a) The result of all these delays and cancellations,
(b) even though they were due to
(c) factors beyond our control,
(d) have caused great confusion.

12. (a) Though, ordinarily, he is friendly
(b) you cannot deny
(c) that, on occasions,
(d) he can be an horrible liar.

13. (a) Neither the lazy chap
(b) nor his
(c) equally lazy wife
(d) wake before 10 O’clock.

14. (a) I sat
(b) contentedly
(c) in the park
(d) watching the dog playing and smoking my pipe.

15. (a) Never before has India in particular,
(b) and Asia in general,
(c) been so severely threatened
(d) by the American war machine.

The sentences in each of the following questions are jumbled. From among the choices given, identify the proper sequence of the sentences to make a cogent and sensible paragraph.

16. (A) Things we did as kids and thought nothing of, the standard capers of all young animals, now make headlines and shake up police department.
(B) The young are always news.
(C) When the newspapers have got nothing else to talk about, they cut loose on the young.
(D) If they aren’t that is news too.
(E) If they are up to something that is news.

(a) CBEDA (b) CBDEA (c) EBDCA (d) ABCED

17. (A) You can be the first family on your block to wait out the H-bomb in luxury.
(B) It has reached what is probably its high water mark.
(C) It was of course Thorstein Veblen who observed that people are torn between choosing pleasures for their own sake, and for the purpose of maintaining and upgrading their social position.
(D) The American thirst for status and its symbols has been sufficiently documented to need any belabouring here.
(E) A radiation fall-out shelter is now available with lounge chairs and wall-to-wall carpeting as well as the usual paraphernalia of sledge hammers and first aid kits.

(a) ACDBE (b) CDBEA (c) DCBEA (d) CBDEA

18. (A) The differences between minds of men and women are numerous, and we often joke about them.
(B) Or, are they cultural, imposed perhaps in childhood by the different expectations and behavior of the adults in our society toward the growing boy and girl?
(C) If a man’s car hits a laundry truck and he phones his wife about it, the first thing she asks is the name of the laundry.
(D) There are three kinds of mental differences that interest me, the difference between men and women, between genius and stupidity, and between different creative talents.
(E) Are such differences in outlook innate, a matter of sexual difference in brain physiology and organization?

(a) DECBA (b) EDCBA (c) DACEB (d) CBEAD

19. (A) In nuclear physics it has recently turned out that for ten years, the best experiments on beta-decay have been wrong or misleading.
(B) But this field is lucky.
(C) One of the troubles in science is that there are twenty Lestrades messing up the footprints and confusing the evidence for every Holmes who gets back to fundamentals and straightens it out.
(D) Not really Lestrade results; just the elusiveness of wily Moriarty again; and they are on the rack once more.
(E) Most fields have nothing but Lestrade results for a decade at a time.

(a) CADBE (b) CADEB (c) CABED (d) CAEDB

20. (A) Every teacher imagines that one of the day dreamers is simply stepping to the music of a different drummer.
(B) (Think how slow a human would seem at Chimpanzee lessons)
(C) It is true that some of the great ones have been slow in school.
(D) Do most of the geniuses go unrecognized?
(E) But most of those who make their mark show some sign early and are picked for success.

(a) DBCAE (b) DCBAE (c) DEBCA (d) ACBDE

Answers

1. (d) 2. (b) 3. (a) 4. (c) 5. (a) 6. (b) 7. (d) 8. (b) 9. (a) 10. (c)

11. (d) 12. (d) 13. (d) 14. (d) 15. (a) 16. (a) 17. (b) 18. (c) 19. (a) 20. (b)

Author: RAMAKRISHNAN

Retired banker with more than 40 years of experience in the financial sector, presently using time in helping prospective students and others in the preparation for their competitive exams.

1 thought on “English Verbal (for CAT Exams) – 3”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *