English Verbal (for CAT Exams) – 3

English Verbal – (for CAT Exams) – 3

Each of the following questions has one or two blanks. At the end of the sentence are given four choices of words and/or phrases. Identify the one that fits the blanks to make it a meaningful sentence.

1. Like a furnace and its controlling thermostat, that produces more heat when the room gets too cold and less when the temperature warms up, the body’s endocrines is a ———– system.
(a) Self-sufficient (b) well planned (c) well adjusted (d) self-regulating

2. The First World War was ———- to alter all previous concepts of war and to render the idea of armed conflict so horrible that ————- man hoped it would never occur again.
(a) Fated — fighting (b) destined – rational (c) geared – sensible (d) made — horrified

3. Britain’s greatest achievement was also perhaps her most ironic; out of the welter of disparate regions, castes, languages and traditions of India, Britain managed to fashion a ———– nation-only to have it ———- her.
(a) Fledgling — turn on (b) strong — turn to (c) mighty —back out on
(d) nascent – co-operate with

4. No one person invented jazz; but two men do ——— out as great ———–.
(a) Come — discoverers (b) level — originators (c) stand — pioneers
(d) hold — inventors

5. It would be a great mistake to confine your ———- to the way things have always been done; in fact, it would consign you to the ———- of the market place.
(a) Imagination — mediocrity (b) thinking —- tedium (c) actions —- routine
(d) deeds —dullness

Given under are a set of letters with numbers followed by set of four choices of numbers. Choose the correct choice of the numbers that would form a word with the respective letters of the numbers.

6. G B D A R E
1 2 3 4 5 6
(a) 1 4 5 3 2 6 (b) 2 4 3 1 6 5 (c) 2 5 6 4 3 1 (d) 1 4 5 2 3 6

7. E S O O I T
1 2 3 4 5 6
(a) 2 3 4 6 5 1 (b) 6 3 4 2 5 1 (c) 3 4 2 5 6 1 (d) 4 6 5 3 2 1

8. R M P E O
1 2 3 4 5
(a) 1 5 2 3 4 (b) 3 1 5 4 2 (c) 3 5 4 2 1 (d) 2 5 3 4 1

9. D R C H N I E L
1 2 3 4 5 6 7 8
(a) 3 4 6 8 1 2 7 5 (b) 3 4 6 1 2 7 5 8 (c) 7 8 1 2 6 5 3 4 (d) 1 6 2 5 3 4 7 8

10. C C O U B L I
1 2 3 4 5 6 7
(a) 2 6 7 5 3 4 1 (b) 2 7 6 53 4 1 (c) 5 4 1 3 6 7 2 (d) 5 4 2 1 3 6 7

Each of the following sentences are split into four parts. Identify the part that has an error in it.

11. (a) The result of all these delays and cancellations,
(b) even though they were due to
(c) factors beyond our control,
(d) have caused great confusion.

12. (a) Though, ordinarily, he is friendly
(b) you cannot deny
(c) that, on occasions,
(d) he can be an horrible liar.

13. (a) Neither the lazy chap
(b) nor his
(c) equally lazy wife
(d) wake before 10 O’clock.

14. (a) I sat
(b) contentedly
(c) in the park
(d) watching the dog playing and smoking my pipe.

15. (a) Never before has India in particular,
(b) and Asia in general,
(c) been so severely threatened
(d) by the American war machine.

The sentences in each of the following questions are jumbled. From among the choices given, identify the proper sequence of the sentences to make a cogent and sensible paragraph.

16. (A) Things we did as kids and thought nothing of, the standard capers of all young animals, now make headlines and shake up police department.
(B) The young are always news.
(C) When the newspapers have got nothing else to talk about, they cut loose on the young.
(D) If they aren’t that is news too.
(E) If they are up to something that is news.

(a) CBEDA (b) CBDEA (c) EBDCA (d) ABCED

17. (A) You can be the first family on your block to wait out the H-bomb in luxury.
(B) It has reached what is probably its high water mark.
(C) It was of course Thorstein Veblen who observed that people are torn between choosing pleasures for their own sake, and for the purpose of maintaining and upgrading their social position.
(D) The American thirst for status and its symbols has been sufficiently documented to need any belabouring here.
(E) A radiation fall-out shelter is now available with lounge chairs and wall-to-wall carpeting as well as the usual paraphernalia of sledge hammers and first aid kits.

(a) ACDBE (b) CDBEA (c) DCBEA (d) CBDEA

18. (A) The differences between minds of men and women are numerous, and we often joke about them.
(B) Or, are they cultural, imposed perhaps in childhood by the different expectations and behavior of the adults in our society toward the growing boy and girl?
(C) If a man’s car hits a laundry truck and he phones his wife about it, the first thing she asks is the name of the laundry.
(D) There are three kinds of mental differences that interest me, the difference between men and women, between genius and stupidity, and between different creative talents.
(E) Are such differences in outlook innate, a matter of sexual difference in brain physiology and organization?

(a) DECBA (b) EDCBA (c) DACEB (d) CBEAD

19. (A) In nuclear physics it has recently turned out that for ten years, the best experiments on beta-decay have been wrong or misleading.
(B) But this field is lucky.
(C) One of the troubles in science is that there are twenty Lestrades messing up the footprints and confusing the evidence for every Holmes who gets back to fundamentals and straightens it out.
(D) Not really Lestrade results; just the elusiveness of wily Moriarty again; and they are on the rack once more.
(E) Most fields have nothing but Lestrade results for a decade at a time.

(a) CADBE (b) CADEB (c) CABED (d) CAEDB

20. (A) Every teacher imagines that one of the day dreamers is simply stepping to the music of a different drummer.
(B) (Think how slow a human would seem at Chimpanzee lessons)
(C) It is true that some of the great ones have been slow in school.
(D) Do most of the geniuses go unrecognized?
(E) But most of those who make their mark show some sign early and are picked for success.

(a) DBCAE (b) DCBAE (c) DEBCA (d) ACBDE

Answers

1. (d) 2. (b) 3. (a) 4. (c) 5. (a) 6. (b) 7. (d) 8. (b) 9. (a) 10. (c)

11. (d) 12. (d) 13. (d) 14. (d) 15. (a) 16. (a) 17. (b) 18. (c) 19. (a) 20. (b)

English Verbal – (for CAT Exams) – 2

English Verbal – (For CAT Exams) – 2
Read the following passage and then answer the questions that follow:

It is evident that there is a close connection between the capacity to use language and the capacities covered by the verb ‘to think’. Indeed, some writers have identified thinking with using words: Plato coined the aphorism, ‘In thinking the soul is talking to itself’: G. B. Watson reduced thinking to inhibited speech located in the minute movements or tensions of the physiological mechanisms involved in speaking; and although Ryle is careful to point out that there are many senses in which a person is said to think in which words are not in evidence, he has also said that saying something in a specific frame of mind as thinking a thought.

Is thinking reducible to, or dependent upon, language habits? It would seem that many thinking situations are hardly distinguishable from the skillful use of language, although there are some other in which language is not involved. Thought cannot be simple identified with using language. It may be the case, of course, that the non-linguistic skills involved in thought can only be acquired and developed if the learner is able to use and understand language. However, this question is one which we cannot hope to answer here. Obviously being able to use language makes for a considerable development in all one’s capacities but how precisely this comes about we cannot say.

At the common sense level it appears that there is often a distinction between thought and the words we employ to communicate with other people. We often have to struggle hard to find words to capture what our thinking has already grasped, and when we do find words we sometimes feel that they fail to do their job properly. Again when we report or describe our thinking to other people we do not merely report unspoken words and sentences. Such sentences do not always occur in thinking, and when they do they are merged with vague imagery and the hint of unconscious or subliminal activities going on just out of range. Thinking, as it happens, is more like struggling, striving, or searching for something than it is like talking or reading. Words do play their part but they are rarely the only feature of thought. This observation is supported by the experiments of the Wurzburg psychologists who showed that intelligent adaptive responses can occur in problem-solving situations without the use of either words or images of any kind. ‘Set and determining tendencies’ operate without the actual use of language in helping us to think purposefully and intelligently.

Again the study of speech, disorders due to brain injury or disease suggest that patients can think without having adequate control over their language. Some patients, for example, fail to find the names of objects presented to them and are unable to describe simple events which they witness; they even find it difficult to interpret long written notices. But they succeed in playing games of chess or draughts. They can use the concepts needed for chess playing or draughts playing but are unable to use many of the concepts in ordinary language. How they manage to do this we do not know. Yet animals such as Kohler’s chimpanzees can solve problems by working out strategies such as the invention of implements or climbing aids when such animals have no language beyond a few warning cries. Intelligent or ‘insightful’ behavior is not dependent in the case of monkeys on language skills; presumably human beings have various capacities for thinking situations which are likewise independent of language.

1. Mr. G. B. Watson thought, as did Plato, that the two activities of thinking and talking were
(a) nearly same (b) basically same (c) complementary (d) independent of each other

2. Mr. Ryle maintained that words
(a) are not necessary for thinking
(b) make thinking more specific
(c) inhibit the process of thinking
(d) none of the above

3. According to the author, words usually occur to us
(a) after the thought
(b) along with thought
(c) much before the thought
(d) much later than the thought

4. The fact that sometimes words fail to express our thoughts adequately prove that
(a) our vocabulary is limited compared to the range of thought
(b) there is a distinction between thoughts and words through which we express thoughts
(c) thoughts are non-specific, while words need effort
(d) thoughts occur effortlessly while words require effort

5. When we describe our thinking to other people, sometimes, we do not report everything because
(a) reporting everything is not necessary
(b) the process is too exhausting
(c) we do not report unspoken words and sentences that our thoughts contain
(d) our thoughts are out of the range of immediate reality.

6. The Wurzburg psychologists showed that words may not be necessary
(a) to think purposefully and intelligently
(b) in problem solving situations
(c) where deterministic thinking is involved
(d) none of the above

7. People with speech disorders due to brain injury normally find it difficult to
(a) think (b) read (c) speak (d) both (b) and (c)

8. The example of Kohler’s chimpanzees suggest that
(a) man can think without using words
(b) one can be inventive without using words
(c) there is thinking which does not involve use of words
(d) chimpanzees can think without using words

9. Speaking of non-linguistic skill involved in thinking, the author suggests that the ability to acquire these may depend upon
(a) the capacity to perceive
(b) the ability to understand language
(c) the ability to use language
(d) both (b) and (c)

10. While distinguishing thinking as “striving, searching” as compared to speaking and writing the author, probably implies that
(a) thinking is a process while speaking and reading are specific acts
(b) thinking precedes speaking
(c) thinking is overt while speaking and reading are not
(d) speaking and reading are overt while thinking is not

Answers:

1. (a) 2. (d) 3. (b) 4. (c) 5. (a)

6. (c) 7. (d) 8. (b) 9. (a) 10. (b)