Aptitude Questions (for CAT and Bank Exams)

Aptitude Questions ( for CAT and Bank exams)

1. A regular working day is of 8 hours and a regular week is 5 working days. A worker is paid Rs 24 per regular hour and Rs 32 per hour over time. If the worker earns Rs 4320.00 in four weeks then what is the total number of hours he worked?
(a) 180 (b) 175 (c) 160 (d) 195 (e) 200
Ans: (b)
During the four weeks the worker would have worked normal hours of — 5 x 8 x 4 = 160 hours.
For this normal working of 160 hours his wages will be —– 24 x 160 = Rs 3840.00
He actually earned Rs 4320 during the four weeks of working.
Thus the difference amount — Rs 4320 – Rs 3840 = Rs 480 represents his overtime.
His overtime wages for one hour is Rs 32 and hence he had worked overtime
For —— 480 / 32 = 15 hours.
Thus totally in 4 weeks he worked ——- 160 + 15 = 175 hours.

2. Five apples and four oranges cost the same as three apples and seven oranges. What is the ratio of the following —– cost of one orange / cost of one apple ?
(a) 2 : 3 (b) 3 : 4 (c) 3 : 1 (d) 4 : 3 (e) 2 : 5
Ans: (a)
5 A + 4 O = 3 A + 7 O -> 2 A = 3 O -> O/A = 2/3 Ratio O : A = 2 : 3

3. The average of 2, 7, 6, and X is 5.The average of 18, 1, 6, X, and Y is 10. What is the value of ‘Y’?
(a) 20 (b) 30 (c) 10 (d) 5 (e) 15
Ans: (a)
The total of —- 2 + 7 + 6 + x = 5 * 4 = 20. Hence the value of x = 20 – 15 = 5
The total of —- 18 + 1 + 6 + x + y = 10 * 5 = 50. Now substituting the value of x in this we get
— 18 + 1 + 6 + 5 + y = 50.
Hence y = 50 – 30 = 20.

4. In a certain boy’s camp, 20% of boys are from Maharashtra State and 30% of those are from Mumbai city. If there are 49 boys in the camp who are from Maharashtra State but not from Mumbai city, then what is the total number of boys in the camp?
(a) 70 (b) 245 (c) 163 (d) 350 (e) 817
Ans: (d)
Boys from Maharashtra State in the camp are 20%.
Of this, Boys from Mumbai city is 30% of 20% -> 6%
Excluding Mumbai city boys from Maharashtra State is —- 20% – 6% = 14% this is equal to 49 boys.
Hence the total number of boys in the camp is —- (49 x 100) / 14 = 350 boys.

5. The sum of the quotient and the reminder obtained when a number is divided by 4 is 8 and the sum of their squares is 34. Which of the following is the number?
(a) 17 (b) 26 (c) 21 (d) 23 (e) 29
Ans: (d)
23 when divided by 4 will give a quotient 5 and reminder 3. Sum of these aggregates to 8
The square of 5 is 25 and the square of 3 is 9. Aggregate of these two amounts to 34.

6. If the average of ‘m’ numbers is ‘a’ and when ‘x’ is added to the ‘m’ numbers the average of (m+1) numbers is ‘b’. then ‘x’ is equal to which of the following?
(a) Ma+b (b) m(a+b) (c) 2ma – mb (d) b-a+ma (e) (m+1)b – ma.
Ans: (e)
(ma + x) / m + 1 = b -> ma + x = mb + b -> x = mb + b – ma -> m(b – a) + b -> (m + 1)b – ma

7. If the ratio of A to B and ratio of X to Y are both equal to 1/3, then the ratio of (A + X) to (B + Y) is equal to:
(a) 5/6 (b) 1/12 (c) 1/3 (d) ½ (e) 1/6
Ans: (c)
A/B = X/Y = I/3 —– (A+X) / (B+Y) = ? Please observe the following:
2/4 = 3/6 = ½ —– (2+3) / (4+6) = 5/10 = ½.

8. P, Q and R, are all multiples of 5. Q is greater than P and less than R and R is greater than P. What is the value of (P-Q)(P-R) / (Q-R)
(a) -10 (b) -5 (c) 1 (d) 10 (e) cannot be determined
Ans: (a)
Let the values of P, Q and R be respectively 5, 10 and 15.
Then we have —- (5 – 10)(5-15) / (10-15) —— solving we get the answer — (-10)

9. Twice some value of ‘a’ is greater than another value ‘b’. But, twice ‘b’ is greater than twice ‘a’. If ‘c’ is less than one half of “b’ hen which of the following is correct?
(a) c < a < b (b) c > b > a (c) a < c < b (d) a < 2 < c < b/2 (e) c > a > b
Ans: (a)
Let us apportion value 4 for ‘a’. then, 2a = 8
Let the value of ‘b’ be 6. Then 2a is greater than ‘b’. But, 2b = 12 is greater than 2a.
Half of ‘b’ is ‘c’ and this equals to 3.
Hence we find, c (3) < a (4) < b (6) 10. A company manufactures two products A and B. Product A requires 3 units of material 1 and 4 units of material 2 for producing one unit of A. Product B requires 5 units of material 1 and 7 units of material 2 for producing one unit of B. If 26 units of A and B were produced, how many units of material 2 were used in the process? (a) 213 (b) 293 (c) 384 (d) 286 (e) None of these. Ans: (d) A simple question. Totally 4 + 7 = 11 units of material 2 is required in the process of producing one unit of A and B. Hence, for producing 26 units of each A and B the total quantity of material 2 required is ----- 26 x 11 = 286 units.

Author: RAMAKRISHNAN

Retired banker with more than 40 years of experience in the financial sector, presently using time in helping prospective students and others in the preparation for their competitive exams.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *