English Verbal (for CAT Exams)

English Verbal – (for CAT Exams)

Each sentence hereunder is broken into four parts; (a), (b), (c) and (d). Identify the part that has an error in it.

1. If you open (a) the book on page 201 (b) you will find the answer (c) to your own question. (d)
Ans: (b) use ‘to’ instead of ‘on’

2. Our third semester (a) begins (b) from (c) Monday the 1st March. (d)
Ans: (c) Use the word ‘on’ instead of ‘from’

3. Your girlfriend (a) has requested you (b) to send your letters (c) on her friend’s address. (d)
Ans: (d) The right word is ‘to’ and not ‘on’

4. Just some days ago (a) three months to be precise, (b) he was (c) desirous to marry her. (d)
Ans: (d) The right word is ‘desiring’ in the place of ‘desirous’

5. I am sorry, (a) I can’t claim that (b) I have never told a lie (c) nor deceived anybody. (d)
Ans: (d) Use the word ‘or’ in the place of ‘nor’

For the following words in Capital, please identify the one that is exactly opposite in meaning from among the choices given:

6. PHLEGMATIC
(a) Sick (b) Salubrious (c) Active (d) Incapacitated
Ans: (c)

7. PAROCHIAL
(a) Dogmatic (b) Dominant (c) Cosmopolitan (d) Niggardly
Ans: (c)

8. OBEISANCE
(a) Luxuriance (b) Defiance (c) Brilliance (d) Truculence
Ans: (b)

9. PERSPICUOUS
(a) Unlettered (b) Obscure (c) Not stretchable (d) Untidy
Ans: (b)

10. PECCANT
(a) Not offending (b) Not praiseworthy (c) Undesirable (d) Severe
Ans: (a)

The following questions have one or two blanks in them followed by four sets of words. Choose the one that fits the blanks and makes a meaningful sentence:

11. The tricks and devices of oratory are valid enough, but when the ————-between the style and substance is upset in favour of style we talk of ———— rhetoric.
(a) Balance …… empty
(b) Relationship …. Mighty
(c) Ratio ….. convincing
(d) Affinity …… futile
Ans: (a)

12. Style is important but ———– ; we can recognize it and say a lot about it, except what really it is.
(a) Unidentifiable
(b) Understandable
(c) Unspeakable
(d) Intangible
Ans: (d)

13. At its most extreme, the cult of the subconscious approaches the ————– but the basic notion that the subconscious mind contains unformulated emotions and experiences that ———- our behavior seems reasonable enough.
(a) Divine ……ennobles
(b) Ridiculous …… influence
(c) Impossible ….. shapes
(d) Supernatural ….. impels
Ans: (b)

14. A fat lady is depressed, so she eats more; this makes her ———-and she gets more ———. So, she eats more.
(a) Fatter …… fat
(b) Depressed …… fat
(c) Fatter …….. depressed
(d) Fat …… fat
Ans: (c)

15. Throughout the ages, literature and art have pictured the fat man – from legend’s Santa Claus to Shakespeare’s hulking Falstaff – as a ————-soul, proud of his ———-.
(a) Jolly ……. Girth
(b) Merry ………..standing
(c) Obese ……. Fat
(d) Happy …….. physique
Ans: (a)

In the following questions, the sentences are disarranged. Each word in the sentence is given a number. You will have to arrange the words in a proper manner to make a meaningful sentence. The number for the last word in the sentence will be your answer.

16. The (1) proved (2) waterloo (3) his (4) scandal (5) Watergate (6) be (7) to (8).
The Watergate scandal proved to be his waterloo.
Ans: (3) (waterloo)

17. The (1) price (2) that (3) share (4) of (5) crashed (6) has (7)
The price of that share has crashed.
Ans: (6) (Crashed)

18. This (1) milestone (2) is (3) in (4) history (5) Indian (6) a (7)
This is a milestone in Indian history.
Ans: (5) (history)

19. Bill (1) the (2) Parliament (3) the (4) was (5) in (6) introduced (7)
The bill was introduced in the Parliament.
Ans: (3) (Parliament)

20. Turn (1) agitation (2) the (3) took (4) violent (5) a (6)
The agitation took a violent turn.
Ans: (1) (Turn)

Data Interpretatiomn – CAT Exam

Data Interpretation – CAT Exam

Readers are requested to tabulate the information given in a tabular form before proceeding to answer. My carry of the details has not come in a proper format. Hence this request. Please bear with me.

The following table shows the sales statistics of four branches of a company. Please study the information given and answer the questions that follow:

January February March
First Last Sale First Last Sale First Last Sale
Bill No Bill No Bill No Bill No Bill No Bill No
Mumbai 2864 2942 345641 2943 3106 461750 3107 3280 485097
Delhi 4051 4101 147345 4102 4204 231469 4205 4296 221895
Kolkata 3469 3601 269473 3602 3704 208947 3705 3762 210494
Chennai 2644 2703 165442 2704 2787 187928 2788 2841 175427

1. What was the total number of bills raised by the company from January to March?
(a) 1652 (b) 777 (c) 1155 (d) 1040 (e) None of these.
Ans: (c)
Tricky question: The normal tendency is to find the difference between the last bill no of March and the first bill no of January for all the four branches and the total will be marked as the answer . This way the total would come to 1151.
But the number of bills raised in any month is the difference between the last bill of the month and the last bill of the previous month.
To answer this question we should take the last bill of December for all the branches and then subtract the same from the last bill of March and that would give the total number of bills raised during this three month period.
The correct answer is —– 417 + 246 + 294 + 198 (respectively for the four branches) totaling 1155.

2. Over the three month period which branch’s average sale per bill was the highest?
(a) Mumbai (b) Delhi (c) Kolkata (d) Chennai (e) cannot be determined
Ans: (a)
To answer this question the total sales for three months for the four branches is to be arrived first and then divided by the number of bills raised during the three months period to arrive at the average sale. The result is as follows:
Mumbai —- Total Sales — 1292488 Total bills raised – 417 Average per bill — 3099.49
Delhi —– Total Sales — 600709 do 246 do — 2441.90
Kolkata —- Total Sales – 688914 do 294 do — 2343.24
Chennai — Total Sales – 528797 do 198 do — 2670.69

3. In the three months January – March period, what was the contribution of Kolkata branch to the total sales of the company?
(a) 28% (b) 22% (c) 31% (d) 17% (e) None of these
Ans: (b)
Total sales during the three month period is —– 3110908 (Add the total sales in the previous question)
Total sales of Kolkata branch during the three months period — 688914.
Hence the contribution of Kolkata branch —- 688914/3110908 * 100 = 22%

4. Ranking the branches by the sales amount during the three month period results in the order:
(a) Mumbai – Delhi – Kolkata – Chennai
(b) Mumbai – Kolkata – Chennai – Delhi
(c) Mumbai – Kolkata – Delhi – Chennai
(d) Mumbai – Chennai – Kolkata – Delhi
(e) None of these
Ans: (c)

5. Which of the statements given below are true?
(i) Sales of all four branches increased every month.
(ii) Sale of Chennai branch in March was approximately its average sale for three months
(iii) Mumbai branch raised the highest number of bills in January.
(a) ii & iii (b) I, ii, and iii (c) I and ii (d) ii only (e) None of these
Ans: (d)

The following table shows the distribution of labour in Maharashtra over the period 2001-2003. Please
Read the particulars carefully, and then answer the questions that follow:

Distribution of Labour Force in Maharashtra

Year 2001 2002 2003
Cultivator 6804658 6857249 6858163
Agriculture Labour 3072399 3094612 3118406
Lining,Quarry,Forestry 119930 117461 118308
Household 194567 210649 208452
Manufacturing 78329 105642 127897
Construction 49481 53654 55781
Trade & Commerce 357846 361973 363415
Transport 88726 104950 104817
Other Services 267176 295404 306138

Total 11033112 11201594 11261377

6. From 2001 level the total labour force in2003 increased by :
(a) 0.5% (b) 2% (c) 3.5% (d) 1.2% (e) None of these
Ans: (b)
7. In percentage terms which sector displayed the highest increase in labour force from 2001 to 2002?
(a) Household (b) Manufacturing (c) Transport (d) Construction (e) None of these
Ans: (b)
8. If the output of the agricultural sector was directly proportional to the labour input in the sector, and if in 2001 total crop yield was 25.4 million tons in Maharashtra what was the crop yield in Maharashtra in 2003?
(a) 32.7 million tons (b) 36.5 million tons (c) 40 million tons (d) 25.8 million tons
(e) Cannot be determined
Ans: (d)
Use the direct Time and Work formula: More workers more output/less workers less output

9. Between 2002 and 2003 if we look at the proportion of labor force deployed in Cultivators, Agriculture labour and Manufacturing we conclude that the proportions:
(a) Of all the three increased
(b) Cultivators and Manufacturing increased while Agriculture declined
(c) Agriculture and Manufacturing increased while Cultivators declined
(d) Manufacturing increased while Cultivators and agriculture declined
(e) None of these
Ans: (a)

10. From 2001 to 2003, in which sectors deployment of labour force had a decline in absolute terms?
(a) Cultivators, Construction
(b) Household, Trade and Commerce
(c) Lining, Quarry and Forestry
(d) No sector
(e) None of these
Ans: (c)