Reasoning – 9

Reasoning – 9

In the following questions a statement is given followed by three conclusions. Read them carefully and then answer:
(A) If the conclusion follows from the given statement
(B) If the conclusion contradicts the given statement
(C) If the conclusion neither follows from nor contradicts the given statement.

1. Statement: Boys are illogical.
Conclusions: Nobody is despised who can manage a dog.
Illogical persons are despised.
Therefore boys cannot manage dogs.
Ans: (A)

2. Statement: My plates are the only things I have that are made of glass.
Conclusions: I find all your presents very useful.
None of my plates are of the slightest use.
Therefore, your presents to me are made of glass.
Ans: (C)

3. Statement: Everyone who is sane can do logic.
Conclusions: No lunatics are fit to serve on the jury.
None of your sons can do logic.
Therefore, none of your sons are fit to serve on a jury.
Ans: (A)

4. Statement: No experienced engineer is incompetent.
Conclusion: Ram is always blundering.
No competent person is always blundering.
Therefore, Ram is not an engineer.
Ans: (C)

5. Statement: No one is taken in ‘The Times’ unless he is well educated.
Conclusion: No hodgepogs can read.
Those who cannot read are not well educated
Therefore, all hodgepogs are taken in ‘The Times’
Ans: (B)

The following four statements are about the composition of participants in five different get together.

(A) The number of male participants is the same as the number of female participants but is not quite so large as the number of child participants.
(B) The number of male participants is larger than both the number of female and child participants.
(C) The number of child participants is larger than the number of male participants which is larger than the number of female participants.
(D) The number of female participants is the same as the number of male participants, but the number of child participants is less than the number of female participants.
The following questions in the form of statements that is logically equivalent to one and only of the above four statements marked (A), (B), (C) and (D). For each question select which of the above is its logical equivalent.

6. The number of female participants is the same as the number of male participants but is not so small as the number child participants.
Ans: (D)

7. The number of female participants is less than the number of male participants which is not as large as the number of child participants.
Ans: (C)

8. The numbers of male and female participants are both less than the number of child participants and the former two numbers are same.
Ans: (A)

9. The number of female participants is less than that of male participants which is larger than that of child participants.
Ans: (B)

10. The number of male participants is larger than that of the child participants and is equal to the number of female participants.
Ans: (D)

Read the following information and then answer the questions that follow:
X, Y, Z and W, are four friends who do not mind exchanging items.
X had two chess boards each costing Rs 500 and a record player.
Z originally had a cycle and a Walkman.
Each cricket bat costs Rs 700.
Both W and Z got a cricket bat from Y.
X gave his record player costing Rs 2000 to Y.
Z got a camera costing Rs 1500 from W
The cycle Z had costs Rs 1000 and the Walkman Rs 700.
Y had three cricket bats at the beginning and W had two cameras total cost of which is Rs 5000.
X gave one of his chess board to Z and took Z’s cycle.
Z gave his Walkman to W.

11. Total cost of materials that Z had at the beginning was:
(a) Rs 1700 (b) Rs 2100 (c) Rs 3000 (d) Rs 5000.
Ans: (a)

12. At the beginning who had the costliest items?
(a) X (b) Z (c) Y (d) W
Ans: (d)

13. After exchange of items, Y had
(a) One cricket bat
(b) One record player
(c) One cricket bat and one record player
(d) One record player and one camera
Ans: (c)

14. After exchange of items who had the items total cost of which is Rs 1500?
(a) X (b) Y (c) Z (d) W
Ans: (a)

15. Who made profits after exchange of items?
(a) X and Y (b) Y and Z (c) Z and W (d) W and X
Ans: (b)

16. Who have no cricket bat at the end of exchange of items?
(a) X (b) Y (c) Z (d) W
Ans: (a)

17. In the process of exchange of items, Y received an item from whom?
(a) X (b) Z (c) W (d) none
Ans: (a)

18. At the end of exchange of items, W had in his possession
(a) One cricket bat and one Walkman
(b) One cricket bat and one camera
(c) One camera and one Walkman
(d) One camera, one Walkman and one cricket bat
Ans: (d)

19. Who incurred maximum loss after the exchange of items?
(a) X (b) Y (c) Z (d) W
Ans: (a)

20. After completion of exchange of items , X had with him an item which no one else had. What is the item?
(a) Walkman
(b) Cycle
(c) Record Player
(d) Chess Board
Ans: (b)

Author: RAMAKRISHNAN

Retired banker with more than 40 years of experience in the financial sector, presently using time in helping prospective students and others in the preparation for their competitive exams.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *