English – Verbal & Reasoning – 3

English – Verbal & Reasoning – 3
Two passages are given hereunder, followed by five inferences on each of them that can be drawn from the facts stated in the passage. You have to examine the inferences separately in the context of the passage and decide upon its degree of truth or falsity. Mark your answer:
(a) If the inference is ‘definitely true’ if it properly follows from the statement of facts;
(b) If the inference is ‘probably true’ though not ‘definitely true’ from the statement of facts;
(c) If the data are inadequate to arrive at an answer;
(d) If the inference is ‘probably false’ though not ‘definitely false’ from the statement of facts;
(e) And if the inference is ‘definitely false’ from the statement of facts.

(Note: The two passages are culled from old CAT examination papers and the data thereon may not be relevant to the present day situation. However, the intent in presenting them is to give the readers an opportunity to understand the manner in which questions are drafted.)

Passage 1

According to trade estimates, the black pepper crop will be in the range of 75,000 to 90,000 tons, during the pepper season from November 1989 to October 1990. The crop will thus be the double of that of the 1988-89 season. Besides a good monsoon, the record production is attributed to the crash program launched in Kerala by the state government last June. Although 80 percent of the country’s total black pepper production is from Kerala, the yield per hectare is low at 300kg, as compared to550kg in Indonesia and 1200 kg in Brazil.

1. India exports more black pepper than Brazil.
Ans: (e)

2. The black pepper crop during 1988-89 was about 30,000 tons.
Ans: (b)

3. In no other state in the country is the black pepper yield more than 300kg per hectare.
Ans; (c)

4. The Central Government helped the Kerala Government in implementing the crash program
Ans: (e)

5. A good water supply is needed for cultivating black pepper.
Ans: (c)

Passage 2

The only dark cloud on the economic horizon is the rather unsatisfactory foreign exchange position, and one may hope that industry will play its role in improving it by contributing to its export. The all-round progress of our company is continuing. I am happy to report that during the first half of the current year (April – September 1989), there have been further improvements in its working.

6. The country is having inadequate foreign exchange reserves.
Ans: (a)
7. The current financial year of the company will end on 31st March, 1990.
Ans: (a)

8. In foreign countries there is no demand for the products manufactured by the company.
Ans: (e)

9. The Government of the country has asked the company to export its goods.
Ans: (b)

10. The report is presented by the Chairman of the company to the shareholders.
Ans:(c)

Reasoning – Decision Making

Read the following information and then answer the questions that follow:

A company has the following Gratuity (G) and Provident Fund (PF) rules.

1. An employee must have completed one year service to be eligible for either G and PF.
2. An employee resigning, retiring or retrenched after 10 years’ service gets both G and PF
3. An employee retrenched or retired after 5 years but before 10 years’ service gets both G and PF;
But those resigning during this period get either G or PF.
4. An employee retrenched or retired before 5 years’ service gets PF but not G; but those resigning during this period gets neither G nor PF.
5. In case an employee dies after 2 years’ service, his family gets both G and PF.
6. In case an employee was on leave without pay, such period is deducted from his total years’ of service and then the above rules are applied.
7. In the case of a lady employee, if she has completed 2 years’ service, two more years are added to her actual service before applying the above rules, as a special consideration.

Mark your answer:
(a) If only G can be given
(b) If only PF can be given
(c) If either G or PF can be given
(d) If both G and PF can be given
(e) If neither G nor PF can be given.

1. Mr. Kamal serving the company for five years (out of which for one year he was on leave without pay), was retrenched from service.

2. Miss. Sarita served the company for four years and resigned.

3. Mrs. Padmaja served the company for five years and was retrenched.

4. Mr. Basu served in the company for seven years and resigned after a prolonged illness of three years during which he was on leave without pay.

5. Mr. Dixit served in the company for five years and resigned.

6. Mr. Som after four years of service in the company resigned.

7. Mrs. Vanaja served for 18 months in the company and was retrenched.

8. Mr. Junejo while serving the company for three years died.

9. Mr Vakil was retrenched from the company after seven years.

10. Mrs. Pamela was retrenched from service by the company after her putting in three years of service of which she was on loss of pay for 18 months.

Answers:

1. (b) 2. (c) 3. (d) 4. (e) 5. (c) 6. (e) 7. (b) 8. (d) 9. (d) 10. (b)

Author: RAMAKRISHNAN

Retired banker with more than 40 years of experience in the financial sector, presently using time in helping prospective students and others in the preparation for their competitive exams.

4 thoughts on “English – Verbal & Reasoning – 3”

  1. Fantastic website you have here but I was curious
    if you knew of any discussion boards that cover the same topics discussed
    in this article? I’d really love to be a part of community where I can get comments from other knowledgeable people that share the same interest.
    If you have any recommendations, please let me know. Thanks!

  2. My pɑrtner and I stumbled over here coming from a different web adɗress
    and thought I might check things out. I ike what Ӏ see so nnow i am following
    you. Look forward to lοoking at your web ⲣage ʏet
    agаin.

  3. Do you mind if I quote a couple of your articles as long
    as I provide credit and sources back to your blog? My blog site
    is in the very same area of interest as yours and
    my visitors would really benefit from a lot of the information you present here.
    Please let me know if this okay with you.
    Cheers!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *